Örök kérdés

2021.08.22. 07:00

Ne dobjuk ki a levágott fűszálakat! Komposztálhatjuk vagy mulcsként is használhatjuk a virágágyásban

Örök kérdés: hova tegyük a lenyírt füvet. Sokan zöldhulladékként kezelik, pedig nem kellene a kukában végeznie.

Vas Népe

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Shutterstock

Komposztálni is lehet a lenyírt füvet, de nem mindegy, hogyan állunk neki a folyamatnak. A frissen vágott fű nehezebben rohad el, ezért érdemes mellé, közé leveleket, ágakat keverni. Jó megoldás az is, ha rétegelve adjuk a komposzthoz: egy réteg fű, egy réteg ág, illetve levél, és így tovább.

Hasznosíthatjuk a levágott füvet mulcsként is: egyenletesen szórjuk szét a virág- ágyásban, a bokrok és a sövények alatt, így rengeteg táp- anyaggal látjuk el a földet, ráadásul megelőzzük a gaz kinövését.

Kevesebben tudják, de ha a levágott füvet összekeverjük a kerti szeméttel, akkor a magaságyás feltöltéséhez is ideális, és még földet is spórolunk.

Mindezek mellett pedig házi folyékony trágya is készíthető a levágott fűből: egy kilogramm füvet keverjünk össze tíz liter vízzel, majd letakarva, meleg helyen hagyjuk állni tizennégy napig. Többször keverjük át, ha már nem buborékos a keverék, használhatjuk.

Végül, de nem utolsósorban, ne feledjük, több állat is szívesen fogyasztja a füvet. Ha nekünk nincsenek ilyenek, érdeklődjünk a környezetünkben, hátha valahol hasznát veszik.

Kiemelt képünkön: Érdemes közé leveleket is tenni a komposztálóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában