Füldugó javasolt

2021.08.01. 07:00

Strandolás után begyulladt a füle? Szakember ad tanácsot

Nyáron, főleg kánikulában gyakran fürdünk akár medencében, akár természetes vízben. Ilyenkor előfordul, hogy halláscsökkenés alakul ki. Ennek oka, hogy a bejutó víz hatására a fülben természetesen termelődő és felhalmozódó fülzsír elzárja a hallójáratot.

Vas Népe

20210416 Szombathely Hallószervi panaszokat is köthetünk a koronavírus-megbetegedéshez – Mit lehet tudni a tünetekről? Képen: Vajda Judit fül-orr-gégész Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A fültisztító pálcika és egyéb mechanikus eszközzel történő eltávolítási kísérlet nem célszerű, sőt további betegséget okozhat. Fül-orr-gégészeten fájdalommentes fülmosással eltávolítják a fülzsírdugót – nyilatkozta a City7 Magazinnak dr. Vajda Judit fül-orr-gégész és audiológus szakorvos.

A szakember azt is elmondta, abban az esetben, ha a dugulás erős fájdalommal és halláscsökkenéssel jár, hallójárat-gyulladás alakult ki. Átmeneti megoldás a fájdalomcsillapító gyógyszer, de ne próbálják további „piszkálással” megoldani a problémát, ilyenkor szakemberhez, fül-orr-gégészhez kell fordulni, aki helyi gyógyszeres kezeléssel meg­gyógyítja a folyamatot.

Ha valaki hajlamos nyáron a fül betegségeire, vagy gyakori gyulladásos betegség miatt lyukas a dobhártyája, akkor célszerű fürdéshez, hajmosáshoz füldugót használni. Ilyet lehet gyógyszertárban kapni, de hasznosabb az egyéni mintavétel alapján elkészített védő illeszték.

Kiemelt képünkön: Dr. Vajda Judit elmondta: a víz okozta fülbetegségek ellen legkönnyebben füldugó használatával lehet védekezni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában