életmódi

2021.09.04. 07:00

A vegán étel is lehet változatos és ízletes

Márvány Gabriella megelégelte, hogy a környék éttermei nem kínálnak vegán ételeket, így maga nyitott egy falusi vendégasztalt.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: MW-archív

Gabriella többnyire vegán ételeket készít, ugyanakkor kívánságra vegetáriánus harapnivalót is. – Sok olyan étel készül, amely cukor-, laktóz- vagy gluténmentes. Többnyire zölds égeket használok, tej-, tojás- és húsmentes a menü, mindezeket helyettesítem. A tej zabtejből készül, a kelt tészta pedig tojás nélkül is finom. Egyszóval minden állati eredetű alapanyagot mellőzök vagy növényivel helyettesítek. A nokedlibe tojás helyett csak kurkumát teszek, hogy egy kis színe legyen.

Nagy kedvenceim a zöldséges golyók, a zöldségfasírtok. Azokhoz olyan zöldség kell, amely levet ereszt a só hatására. Szinte mindig kerül bele répa, a céklától pedig szép színt kap, de jó még bele a cukkini vagy a krumpli, illetve akár a rizs is. Zabliszttel keverem, az tartja össze. Sózom, fűszerezem, aztán sima vagy gluténmentes kenyérmorzsába forgatom, és kisütöm forró olajban. A lasagnetésztát magunk gyúrjuk, napon szárítjuk, azonban azt sem tojás színezi, hanem spenót, paradicsomlé, vagy fehér marad – hangsúlyozta Márvány Gabi.

– Ízesen főzök, de klaszszikus, falusi ételeket. Például mentás cukorborsó-főzeléket vagy meggylevest. Előbbihez feltétként lehet kenyérkockafasírtot készíteni vízzel, fűszerekkel, tepsibe simítva és úgy kisütve. Ha valaki tojásrántottát szeretne enni, elkészítem, azonban húst ne kérjen senki. Anyósom, Elli és a húgom sokat segít nekem. Gyakran a recepteket bújja, mindig van valami fantasztikus ötlete, amit aztán megvalósítok. Ráadásul Elli udvaron kapirgáló csirkéi szép tojást adnak. Tulajdonképpen családi összefogásban dolgozunk, mert a húgom, Zsófi is besegít, a sütikért és a felszolgálásért felel, ő a konyha arca, én pedig a lelke, az én kezem alatt készülnek az ételek – jegyezte meg Gabriella.

Kiemelt képen: Zsófi és Gabi, a konyha arca és lelke a két lány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában