Megoldás

2021.09.25. 07:00

Elege van a levakarhatatlan címkékből, gyermekmatricákból? Mutatunk pár tuti tippet!

Bizonyára már mindenki találkozott az új edényekről, bútorokról levakarhatatlan címkékkel és a gyerekmatricával kidekorált ajtók, falak tucatjaival. Mielőtt speciális oldószerre költenénk, érdemes kipróbálni néhány házipraktikát, nagy valószínűséggel az egyik beválik majd.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Bizonyos esetekben, ha nem sérülékeny felülettel van dolgunk, eredményre vezethet a türelmes kapargatás, de a köröm helyett ajánlatos speciális festékkaparót vagy valamilyen pengés szerszámot használni. A konyhai edényekről legegyszerűbben olívaolaj segítségével távolíthatjuk el a ragacsot: öntsünk bőségesen olívaolajat a matricára, majd egy papírtörlővel, mosogatószivaccsal vagy tiszta törölközővel kezdjük el ledörzsölni.

Ideális esetben néhány perc alatt feloldódik a címke, de ha szükséges, egész éjszakára is rajta hagyhatjuk az olajat. A kisebb ragasztómaradványok ellen bevethetjük a radírt, vagy a felmelegített ecetet is. Utóbbit rongy segítségével vigyük fel a felületre, fél percig hagyjuk állni, majd kezdjük el dörzsölni, végül pedig töröljük át hideg vízzel.

Gyakran segít a körömlemosó is, de a festék és a lakk a bútoron nem biztos, hogy jól tűri az acetonoldatot, ezért ezzel a módszerrel bánjunk körültekintően.

Célravezető lehet a felmelegítés is, de ezt a technikát elsősorban porcelántányéroknál vagy üvegvázáknál használjuk, mert a műanyagon, a plasztik felületekben kárt tehet a magas hőmérséklet. Egyébként ez esetben nincs más dolgunk, minthogy a hajszárító legmagasabb hőfokán egy percen keresztül melegítjük a matricát, ami ezek után könynyen eltávolíthatóvá válik.

A szőnyegeket és egyéb textíliákat vasaló vagy forró gőz segítségével is ragacsmentesíthetjük. Az üvegre jó lehet az ablaktisztító vagy a WD40 spray is, a fémfelületről pedig hígítóval vagy acetonnal átnedvesített fehér ruhával törölheti le a matricamaradványokat.

Kiemelt képünkön: Az üvegfelületen a felmelegítés is jó megoldás lehet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában