A nyár csemegéje

2021.09.04. 07:00

Érik a zamatos füge

Fajtától függően 1,5–4 méteresre nő, zamatos gyümölcse desszertként vagy főételek, sütemények hozzávalóiként is hasznosítható.

Vas Népe

Nálunk is egyre több helyen szüretelnek jó termést fügefáról

Fotó: Shutterstock

Habár származását tekintve a mediterrán növények sorát gyarapítja a füge, mára egész Európát meghódította, így nem meglepő, hogy manapság egyre többen ültetnek fügefát. Ami a magasságát illeti, fajtától függően 1,5–4 méteresre nőhet.

A csemete elültetésekor a legfontosabb a számára ideális közeg megtalálása: ültessük olyan helyre, ahol minimum nyolc órán át napsütés éri. A növekedési időszakban – azaz tavasztól őszig – érdemes bőségesen öntözni a növényt, emellett a tápanyagok utánpótlásáról se feledkezzünk meg.

Apró virágai áprilistól szeptem­berig nyílnak, később ezekből növekednek a zamatos, vitamindús, lilás vagy zöldes színű fügék.

A hideg idővel sajnos nem kötött közeli barátságot a fügefa. Az enyhe fagyokat még elviseli, azonban a zord téli időjárás a fiatal növény pusztulását okozhatja. Ennek megelőzésére a fiatal fügét télen érdemes védett helyen tárolni, az idősebb példányokat pedig nem árt takarni, így védve a gyökerét a fagyástól.

Kiemelt képünkön: A füge nem bírja a hideget, ezért érdemes télen védett helyen tárolni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában