a lelki egészségért

2021.09.18. 07:00

Hálacetli, villámrelaxáció és önátölelés – Vörös Orsolya pszichológus előadásán jártunk

Aktív időskori egészségnapot tartott a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda. Akik ott voltak, szűréseken vehettek részt, tanácsokat kaphattak és egészséges ételeket is kóstolhattak. Vörös Orsolya katasztrófa- és kríziskezelő szakpszichológus előadását a lelki egészség védelméről mi is meghallgattuk.

Gyöngyössy Péter

– Az irtózatosan gyors változások időszakát éljük, sok trauma, krízis ért bennünket az elmúlt időszakban. A katasztrófapszichológia a pandémiát a katasztrófák közé sorolja. Így is reagálunk rá. A kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság rányomja bélyegét a lelki egészségünkre – mondta Vörös Orsolya. Az előadásban kitért arra, hogy a lelki egészséget nem készen kapjuk, hanem magunknak tudjuk megteremteni.

Ennek egyik igen fontos fejleszthető eleme a lelki ellenállóképesség, a reziliencia. Vészrugalmasságnak is nevezzük. A reziliencia az a képes ség, amely lehetővé teszi, hogy vészhelyzet, krízis esetén, a kockázatok és a megpróbáltatások ellenére sikeresen alkalmazkodjunk, miközben személyes fejlődésen megyünk keresztül, és újraszervezzük önmagunkat. Érdemes számba venni életünk sikeresen leküzdött legnehezebb pillanatait, ezekből ugyanis sokat meríthetünk.

– Fontos az érzéseink felismerése, elfogadása – folytatta Vörös Orsolya. – Nem szabad a szőnyeg alá söpörni a negatív, fájdalmas érzéseinket, mert ha nem foglalkozunk velük, akkor jönnek elő, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Hat érzéssel születünk. Ezek: az öröm, a meglepettség, a félelem, a harag, a düh és a bánat. Érzéseink kezelésének egyik módszere a hála képességével kapcsolatos. A hála megerősít minket a kapcsolatainkban, javítja hangulatunkat, testi és lelki egészségünket, növeli önértékelésünket. Érdemes napi hálacetlit készíteni, ami lehetővé teszi, hogy egy nap során számba vegyük, hogy miért, kiért voltam – vagy lehetnék aznap hálás.

Miért lehetek magamnak hálás? Mit tanultam, miben erősödtem aznap? Vörös Orsolya hangsúlyozta: fontos az önegyüttérzés, önelfogadás. Adjunk időt magunknak a nehézségek feldolgozására. Ehhez jó gyakorlat, ha megpróbálunk önmagunkkal úgy beszélgetni, mintha a legjobb barátunkkal beszélnénk. A pszichológus szerint a pandémiát a kapcsolataink szenvedték meg leginkább. Fontos, hogy újraszervezzük ezeket, mert különben megbetegszünk. A stresszkezelés is fontos része a lelki egészség megőrzésnek. Érdemes minél több technikát megismerni.

Ha feszültek vagyunk, ne akarjunk lazítani, mert úgysem menne. Viszont jobban feszíteni még mindig lehet. Ez a villámrelaxáció módszere. De jól használható a meditáció, vannak stresszoldó pozíciók, légzőgyakorlatok és sokat segíthet a természetben eltöltött idő. Fontos, hogy időnként átvizsgáljuk a napi rutinunkat. Jó helyen vagyunk-e, mire van ráhatásunk? – Ne a korábbi életformánkat akarjuk visszahozni, hanem merjünk változni! – hangsúlyozta mintegy összegzésképpen a pszichológus.

Kiemelt képen: Vörös Orsolya: ne a korábbi életformánkat akarjuk visszahozni, merjünk változtatni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában