szép otthon

2021.09.12. 07:00

Itt a talaj-előkészítés ideje – A betakarítás és a nagytakarítás hetei ezek a kertben

A betakarítás és a nagytakarítás hetei ezek a kertben. Szeptember végéig még számos zöldség elültethető, ugyanakkor ideje előkészülni a következő szezonra is.

VN

Fotó: Shutterstock

A már elnyílott, elvirágzott, beteges egynyári növényeket lassan kiszedhetjük a földből, amelybe viszont a fagyok beálltáig folyamatosan ültethetünk tavaszi hagymásokat. Továbbra se feledkezzünk meg az öntözésről, a veteményeskertben pedig az üres helyekre már ültethetők a téli takarónövények: lóbab, mustár, facélia. Jó talajtakaró a lóhere, a tehénborsó, a szójabab vagy a bükköny is. Ezek a nitrogéntermelő növények tápanyaggal látják el a kerti növényeinket a következő évben, télen pedig gátolják a gyomok terjedését.

Ebben a hónapban ajánlatos elvetni az évelő növények magvait, hogy a fiatal palánták készek legyenek az állandó helyükre való átültetésre jövő tavasszal. Ideje előkészíteni a talajt a sövénytelepítésre, új gyümölcsfák ültetésére is, az ültetőgödör aljára lehetőleg terítsünk komposztot vagy szerves trágyát. Elősegíthetjük a jövő évi termést, ha még ősszel – miután letermett – megmetsszük az őszibarack- és a szilvafát.

Kiemelt képen: A fagyok beálltáig ültethetünk tavaszi hagymásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában