szép otthon

2021.09.12. 07:00

Strand a kertben: a sík terep és a rendszeres pH-érték-mérés a legfontosabb

Rengetegen vásároltak kisebb, felfújható kerti medencét idén nyáron. Kis odafigyeléssel, pár tízezer forintból megteremthető az otthoni strandélmény.

Budai Dávid

A másfél éve tartó járvány megtette a hatását a medencepiacon is, utazgatás helyett rengetegen választották az otthoni strandolást, és vettek medencét – tudtuk meg Bakó Attilától, az egyik szombathelyi medencéket árusító bolt értékesítőjétől. A szakember a legfontosabb karbantartási feladatok mellett a leggyakrabban elkövetett hibákról is beszélt, ahogyan arról is, hogyan nyújtható meg a fürdési szezon.

Azt mindjárt az elején tisztáztuk, hogy a medence már régóta nem luxus, pár tízezer forintért már egy csaknem négy méter átmérőjű kerti medencéhez is hozzájuthatunk, amihez vízforgató és szűrő is tartozik. Ezek a felfújható kerti medencék is valódi vizes élményt adnak, de pár százezer forintért már olyan nagyobb, acélpalástú medencénk is lehet, amit akár a földbe is áshatunk. A legnépszerűbb medencék 3,05 m, illetve 3,66 méteres átmérővel rendelkeznek, olcsóságuk mellett a leggyakoribb mellettük szóló érv, hogy kevés helyet foglalnak, márpedig sokan kénytelenek a medencéjüket a kertmérethez igazítani. Telepítésük nem igényel szakembert, ami azonban fontos, hogy tökéletesen sík, homokos terepre szabad csak felállítani.

Nem mindenki veszi komolyan ezt az ajánlást, pedig egy apró lejtés is elég ahhoz, hogy a medence fala a víz nyomásától kiöblösödjön. A medence vizét minden esetben forgatni, szűrni kell, erre való a vízforgató-berendezés és a szűrő, mindez azonban önmagában nem gátolná meg az algaképződést, ezért a vizet kezelni is kell. A legfontosabb a víz pH-értékének a rendszeres mérése, sokan ezt is elmulasztják, márpedig így könnyen beindulhat a nem kívánt algásodás és a vegyszerek sem lesznek kellően hatásosak. Gyakori, hogy mikor a család hosszabb időre elutazik, az elmaradt kezelések látható nyomot hagynak a vízben.

A medence karbantartása heti egy-két órát vesz igénybe legfeljebb, amit azonban nem érdemes megspórolni, igaz, egy sokkoló klórozással minden víz helyrehozható. A vizet tisztán tartó vegyszerek sem drágák, egy kisebb medencénél alig több mint tízezer forintból megúszhatjuk az egész szezont, de nagyobb medencének a vegyszerigénye sem jelent extra költséget. A nagyobb, földbe ásott medencéknél, ahol a földmunkáknál nagyjából a medence árával számolhatunk, a tökéletesen sík aljzat mellett arra is kell ügyelni, hogy a föld meg legyen támasztva, hiszen amint leeresztjük a medence vizét, beomolhat a medence fala. Igaz, a víz leengedésére nemigen van szükség, van, aki tíz éve ugyanabban a vízben fürdik, szakszerű karbantartás mellett ez könnyen kivitelezhető.

Persze mindez csak a nagyobbakra igaz, a kisebb, felfújható medencéket nem lehet téliesíteni, azokat le kell ereszteni és el kell rakni. A medencevásárlásoknál megfigyelhető, hogy a gyerekekkel együtt nőnek a medencék is, így aki megteheti és helye is van hozzá, idővel általában beruház egy nagyobbra, vannak hét-, sőt kilencméteres verziók is, igaz, ezekből már meglehetősen kevés fogy, ez már valóban milliós kategória. A szakember azt tanácsolja, lehetőleg csapvízzel töltsük fel a medencénket, mivel az esővíz összegyűjtése nehézkes, a kútvízzel pedig az a baj, hogy a medencetisztító vegyszerek reakcióba lépnek a vízben oldott ásványi anyagokkal, például a vassal, amitől barna lesz a víz.

Azok, akik nem hisznek a kerti pancsolásban, egyik legerősebb érvként a rövid szezont, a kihasználatlanságot szokták felhozni. Attila szerint az idei nyár ebből a szempontból kimondottan jó volt, másrészt nagyon komoly medencefűtési technikák vannak, amelyekkel jelentősen meg lehet nyújtani a fürdési időszakot. A legegyszerűbb pár ezer forintos megoldás, amikor a nap erejét hasznosítva szolár fóliát terítünk a vízfelületre, de beszerezhetünk egy hőszivattyút is, ami tízfokos hideg esetén is kellemes vízhőmérsékletet biztosít, így a szezon akár májustól szeptemberig is tarthat. Most jó idő van, akinek fűthető medencéje van, még hetekig használhatja.

Kiemelt képen: Most jó idő van, akinek fűthető medencéje van, még hetekig használhatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában