életmódi

2021.09.19. 07:00

Utánajártunk, milyen hatása van egyes élelmiszereknek a gyomorsavra

A gyomorsav pH-értékének normál tartománya 1,3–3 között mozog. Számos étel, fűszer, konyhatechnika is hozzájárulhat, hogy nagyobb mértékű legyen a gyomorsav-termelődés – derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének írásából.

Polgár Patrícia

Fotó: Pixabay

A szövetség szerin a zsíros, fűszeres ételek, bő zsiradékban sültek, vagy a füstölt, pácolt élelmiszerek serkentik a gyomorsav termelődést. Szintén ilyen hatással bírnak a gyümölcssavtartalmú nyers gyümölcsök (savanykásabb alma, citrusfélék), gyümölcslevek, paradicsom. A gyomor nyálkahártyáját irritálhatják egyes fűszerek: őrölt bors, csípős fűszerpaprika, mustár, curry, chili, torma. Ezzel szemben a magas fehérjetartalmú élelmiszerek, a cukormentes háztartási keksz, a kétszersült, a korpás keksz, az extrudált kenyerek, puffasztott gabonakészítmények, a natúr sajtok, a vaj és a natúr vajkrémek, a burgonya, a rizs és a tészta jótékony hatással vannak a savtermelődésre. Fogyasztásuk savtermelést serkentő élelmiszerek után is javasolt.

Kiemelt képen: A rizs, a vaj, a burgonya jó hatással van a savtermelődésre, fogyasztásuk a savtermelést serkentő élelmiszerekkel is javasolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában