Vas Népe konyhája

2021.10.09. 14:00

Bolla Lászlónét kértük meg, adjon tanácsot az ősz jellegzetes gyümölcseinek hasznosítására

Bolla Lászlóné, Irénkét ezúttal arra kértük, adjon tanácsot a szezon jellegzetes gyümölcseinek hasznosítására.

Tersztyánszky Krisztina

Bolla Lászlóné a finomságokkal

Fotó: Horváth Balázs

A rutinos háziasszony egy finom krémes süteményt ajánl, és kérésünkre saját birsalmasajtreceptjét is megosztja velünk.

Körtés kocka

Hozzávalók a tésztához: 40 deka liszt, 2 evőkanál kakaópor, 10 deka cukor, 15 deka margarin, 2 tojás, egy teáskanál szódabikarbóna, fél csomag sütőpor, fél deci tej, egy csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rumaroma.

A krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 deci tej, 20 deka margarin, 20 deka porcukor, 50 deka gyümölcs (őszibarack vagy körte). A tetejére porcukor.

Bolla Lászlóné a finomságokkal
Fotó: Horváth Balázs

A lisztet mély tálba szitáljuk, beletesszük a többi hozzávalót, és összegyúrjuk. A tésztát három cipóra osztjuk, lisztezett deszkán közepes tepsi méretűre kisodorjuk. Külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és mindegyik adagot előmelegített sütőben, 180 fokon egyenként 10-10 perc alatt megsütjük.

A krémhez a pudingport fele cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet hozzáadva, kevergetve sűrűre főzzük. Kihűtjük, beleforgatjuk a maradék cukorral felhabosított margarint. Az első lapra rákenjük a fele krémet, erre rászórjuk az apróra felkockázott gyümölcs felét. Ráhelyezzük a következő lapot, ismét krém következik, majd a gyümölcs megmaradt másik fele. Végül befedjük a harmadik lappal. Megszórjuk porcukorral, és egy éjszakára a hűtőbe teszszük. Másnap kockákra vagy szeletekre vágva tálaljuk.

Birsalmasajt

Hozzávalók: 5 kiló birsalma, 5 liter víz, a pépesített massza súlyával egyenlő cukor, ízlés szerint dió.

A birsalmát megtisztítjuk, keskeny szeletekre vágjuk, és annyi vízben főzzük legalább egy óráig, mint amennyi a gyümölcs súlya. Amikor megpuhult, kiszedjük a főzőléből, és szitán vagy botmixerrel áttörjük. A massza súlyával megegyező mennyiségű cukorral addig főzzük, amíg kissé megkeményedik. Tetszés szerinti – például őzgerinc – vizezett formába öntjük. Két-három nap múlva tiszta sütőpapírra kiborítjuk, és szabad levegőn teljesen megszárítjuk. (Időközben néha forgassuk meg.)

Amikor eléggé megszáradt, papírba csomagoljuk, száraz, hűvös helyen hosszú ideig eltartható. A birsalmasajtízeket tovább fokozhatjuk, ha a sajtba darabokra tört diót szórunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában