Takarítás

2021.10.09. 07:00

Hogyan, mikor, mivel porszívózzunk? Hasznos tanácsok a tiszta otthonért

A kisgyermekes, illetve a háziállatot tartó családokban valószínűleg naponta, de hetente egyszer legalább más otthonokban is előkerül a porszívó. Napjainkban egyre elterjedtebbek a robotos verziók. Mielőtt azonban befektetünk egy ilyen darabba, érdemes átgondolni: biztosan beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. A takarítás alól ugyanis nem oldoz fel, de segít hosszabb ideig rendet tartani.

Cseh-Egyed Bernadett

20210305 Győr Krajcár. Képen: Hoffmann-né D. Márta Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: Fotó: MW-archív

A megfelelő porszívó kiválasztását meghatározza otthonunk mérete és padlózata. Ha több a szőnyeg, fontos a gép szőnyegtisztítási hatékonysága, ha pedig van allergiás a családban, vegyük figyelembe, hogy milyen a porvisszabocsátása. Gondoljuk végig azt is, milyen gyakran porszívózunk, lényeges kérdés-e számunkra a porszívó hangjának erőssége, hogy milyen hosszú a kábele, hogy mekkora és milyen porzsák kell bele, illetve az mennyibe kerül.

Ajánlatos minden otthonban kialakítani egy porszívózási rutint: minél nagyobb terhelés ér egy felületet, annál gyakrabban kell takarítani. Az olyan helyeken tehát, ahol megfordul háziállat, vagy ahol a kisgyermek sokat tartózkodik, szerencsés naponta porszívózni. A felmosás is jóval hatékonyabb, ha előtte nemcsak a szemmel látható morzsákat söpörjük össze, hanem rendesen pormentesítünk. Így nemcsak tisztább, de egészségesebb is lesz az otthonunk.

Mindenkinek más a porszívózási technikája, de aranyszabály: ne csak egy porszívófejjel és egyféle beállítással takarítsunk, hanem mindig próbáljuk az adott körülményekhez igazítani a porszívó fejét, magasságát és a szívás erősségét. A készülékkel pedig mozogjunk lassan, hogy minél több szennyeződést felszívhasson, a legjobb, ha magunk előtt tolva végigmegyünk a helyiségen, majd ugyanezt 90 fokkal elfordulva megismételjük. A gyors porszívózással csak magunkat csapjuk be, mert a felvert por visszaszáll a padlóra és a bútorokra.

Ma a robotporszívó számít annak, mint egy jó évtizeddel ezelőtt a mosogatógép: már elérhető áron van, de sokan még luxusként tekintenek rá. Idővel azonban egyre több otthonba költöznek be ezek a kerek, lapos, akkumulátorral működő, kamerával és szenzorral felszerelt kis masinák. Egyes modellek véletlenszerű mozgás útján takarítanak, mások viszont tervszerűen haladnak. A komolyabb típusok felmosó funkcióval is rendelkeznek, és a legtöbb ütemezési funkcióval is felszerelt. Ennek köszönhetően úgy takaríthatunk fel, hogy közben nem is vagyunk otthon.

Fontos azonban tudni, hogy hagyományos társával ellentétben elsősorban időközi takarításhoz ajánlott, mert a szívóteljesítménye kisebb, és az eldugott helyekre, például sarkokba, bútorok mögé sem fér be. Jó választás lehet azonban azoknak, akik nagy hangsúlyt fektetnek az állandó higiéniára, és egy kis kényelemre vágynak. A kisgyermekes, illetve a háziállatot tartó családok például nagy hasznát vehetik a mindennapokban.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel közösen 2021-ben összesen 80, hazai boltokban, webshopokban kapható robotporszívót tesztelt. Jelentésük szerint e készülékek előnye leginkább a minimalista, tágas lakásokban használható ki a legjobban, mert egy zsúfolt, zegzugos, sok szőnyeggel borított lakásban egy robotporszívóval könnyen azon találjuk magunkat, hogy több időt töltünk az előzetes pakolással, mint amennyit az megspórol nekünk a takarítással. A padlócsempéről, parkettáról azonban akár az összes port, morzsát vagy a szálakat, szöszöket eltávolítja egy átlagos típusú robotporszívó.

Kiemelt képünkön: Sokat segít, de teljesen nem váltja ki a hagyományos porszívót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában