szép otthon

2021.10.03. 07:00

Kis odafigyeléssel a lakás és a ház okos takarításakor a földet is tisztábbá tehetjük

A múlt év a kézfertőtlenítők dömpingszerű gyártásáról szólt. Idén a tisztítószergyártók figyelme a megújuló, környezetbarát technológiák felé fordult. Az iparág zöldebbé válását példázza, hogy sorra jelennek meg a boltok polcain olyan tisztító- és mosószerek, amelyek nem vagy csak alig tartalmaznak kő olaj- és földgázszármazékokat, szintetikus anyagokat. Ám azt is ökotisztítószernek lehet nevezni, amelyik öt százalék fosszilis alapanyagot tartalmaz.

VN

Fotó: Shutterstock

A világszerte több tízmilliárd dolláros éves forgalmat lebonyolító tisztítószergyártó cégek már jó pár évvel ezelőtt elérkezettnek látták az időt arra, hogy a termékpalettájukat zöldebbé tegyék – írja veszprémi laptársunk.

Makacs foltok ellensége

A mértékadó londoni, párizsi és amszterdami szakkiállításokon a párbeszéd arról szólt, miként lehetne csökkenteni globálisan az iparág ökolábnyomát. Ma már többé-kevésbé minden szereplő foglalkozik a környezetvédelemmel. A reklám szintjén is, de sokan komolyan veszik a természetvédelmi kihívást. – A kérdés az, lehet-e olyan tisztítószerekkel a piacra lépni, amelyek a környezet károsítása nélkül képesek a legmakacsabb foltokat is eltávolítani. A válasz: igen, lehetséges. Nincs további kibúvó, ezt nem szabad tovább halogatni – szögezte le Nagy Antal tisztítószer-szakértő. Az ökotisztítószerek iránti érdeklődés mértéke még a szakembereket is meglepte. Azok a legjobbak, amelyek kizárólag környezetbarát alapanyagokból készülnek.

Az öko azt jelenti, hogy ökológiai, tehát a természetből jön, és a természetben teljes mértékben hasznosul. Amikor oda visszakerül, részt vesz a természetes körforgásban. Ez nem mondható el a földgázról és a kőolajról, azok nem a jelenlegi ökoszisztémából származnak, azaz pluszszenet adnak hozzá a légkörhöz, és rontják a világban elhatalmasodó szemétválságot.

Növényi alapanyagokból

A legjobb ökotisztítószerek teljesen mellőzik a fosszilis eredetű és a szintetikus anyagokat. A kívánt tisztító hatás érdekében szulfátmentesek. Ráadásul vegánok is, mert nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat, és állatkísérletek sem kapcsolódtak a termékfejlesztéshez. Az új generációs tisztítószerek közös nevezője az is, hogy mindegyik teljesen lebomló növényi alapanyagból készül, így biztosítja a természet körforgását.

További ismertetőjegyük, hogy színezék- és tartósítószer-mentesek. Ugyanakkor hatékonyak a szennyeződésekkel szemben, sokszor még hatékonyabbak is, mint fosszilis eredetű társaik. Teljesen növényi eredetű, vegyszerálló flakonba tölthetők, amely a használat után újrahasznosítható. Így a lakás tisztítása mellett a bolygót is tisztábbá tehetjük. Szakértők állítják: szükség van a zöldfordulatra, ráadásul a környezetbarát kivitel nem jár feltétlenül a fogyasztói árak emelkedésével.

Barátnők tapasztalatai

– Érdemes körültekintőnek lenni az ökotisztítószerek vásárlásánál is. Nem mindig a legdrágább a legjobb. Már több tesztelést végeztek, amelyek ezek hatékonyságát vizsgálták. Aki odafigyel a környezetére, elolvashatja az összehasonlításokat. Barátnőinkkel is megoszthatjuk e téren tapasztala tainkat, kiszámolhatjuk, hogyan jövünk ki jobban, melyik termék ár-érték aránya megfelelőbb, melyik hány alkalomra elég. Közben együtt készíthetünk akár házi mosógélt több családnak. Akinek nincs erre ideje, annak a gyártók, az üzletek is a kedvében járnak. Például már nemcsak mosódiót árulnak, amelyet otthon még ki kell áztatni, hanem eleve feldolgozva, folyékony állapotban is kínálják. Ez is jó tendencia – szögezte le Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke, aki csak egyszerű, természetes anyagokat használ otthonában a takarításhoz, a tisztításhoz, az illatosításhoz is.

Kiemelt képen: A mosást, takarítást ma már környezetkímélő ökomódszerekkel is elvégezhetjük, az üzletek is kínálnak ehhez lehetőséget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában