A Föld megérdemli

2021.10.30. 15:30

Környezettudatos élet – A szombathelyi Lajos Petra csomagolásmentes boltot üzemeltet

Kijelenthetjük, hogy egyre inkább kezd „divatba jönni” a környezettudatos életmód. Sokan a divatot pejoratív értelemben használják, és mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék: beállnak a sorba. Földünk védelme azonban egy olyan „trend”– és sokkal több is annál –, amelyet nem csupán érdemes, kötelező is lenne követnünk. Lajos Petra néhány évvel ezelőtt váltott tudatosabb életmódra.

Polgár Patrícia

Lajos Petra úgy látja, bolygónk védelme ma elsődleges szempont a mindennapi életben is

Fotó: Unger Tamás

A váltás olyan sikeres volt, hogy ma már csomagolásmentes boltot üzemeltet – ezzel megkönnyítve megannyi környezetvédő vásárló életét.

Petra két kisgyermekével és férjével él Szombathelyen. Mint mondja, néhány esztendővel ezelőtt vetődött fel bennük a gondolat: ahhoz, hogy az otthonukat jelentő bolygót megvédjék, nem elegendő, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet – ugyanis attól még, hogy szétválogatják, az bizony ott van.

Lajos Petra úgy látja, bolygónk védelme ma elsődleges szempont a mindennapi életben is
Fotó: Unger Tamás

Amikor erre rádöbbentek, megfogalmazták, hogy szeretnének olyan életmódot választani, amellyel minimálisra tudják csökkenteni az általuk termelt szemét mennyiségét. Ekkor kezdett el csomagolásmentes üzleteket keresni, ami azonban akkor még nem volt elterjedt „műfaj” az országban. Ennek híján kezdetben olyan termékeket vásárolt, amelyek tartóját vagy csomagolását újra lehet tölteni, miután kiürült. A kutatást azonban nem hagyta abba egészen addig, míg egy évvel ezelőtt rátalált a megye első csomagolásmentes boltjára – itt kezdetben törzsvásárló, majd alkalmazott lett, most pedig már ő viszi az üzletet, ezzel együtt hirdetve ezt a mentalitást.

Mint mondja, az életmódjukba azonban nem csupán a csomagolásmentes élelmiszerek előnyben részesítése tartozik bele. Emellett arra is odafigyelnek, hogy azoknak a termékeknek, amiket nem tudnak csomagolás nélkül megvásárolni, a védőburka valamilyen módon újrahasznosítható legyen. Vagy úgy, hogy maguk felhasználják a csomagolást valamiképpen, vagy pedig úgy, hogy az újrahasznosított hulladék gyűjtése révén a gyártók ismét felhasználhassák csomagolóanyagnak. Petra és családja nagy hangsúlyt helyez arra, hogy fenntartható módon készült, illetve környezetkímélő termékek forduljanak elő a háztartásukban – fogmosáshoz például bambusz fogkefét, takarításhoz szódabikarbónát és ecetet használnak.

Petra nem csak a környezetvédelemben látja életmódjuk előnyeit: szerinte jóval gazdaságosabb is, hiszen a legtöbb esetben mindenből, amit használ, csak annyit kell megvásárolnia, amennyire ténylegesen szüksége van.

Kisgyermekes szülőként az sem elhanyagolandó szempont számára, hogy a természetes összetevőkből készült tisztítószerek kisebb veszélyt jelentenek gyermekei egészségére is.

Sajnos a megyében – úgy tűnik – egyelőre nem túl népes, azonban annál összetartóbb közösség az övék, szívesen osztják meg tippjeiket, tapasztalataikat egymással. Úgy veszi észre, hogy sokan ideiglenes hobbiként vagy divatként tekintenek az általuk képviselt életmódra, pedig ez szerinte jóval több puszta hóbortnál. Mindemellett azt gondolja, ha esetleg valaki divatból folytatja ezt az életmódot, azzal is kevesebb kárt tesz, mint akkor, ha nem törődne a környezetével.

– Ha divatnak kell hívnunk ezt a környezettudatos irányzatot, akkor ez mindenképpen jó divat, és jó lenne, ha minél több képviselője lenne. Szerintem a kulcs a fiatalabb korosztály és a gyerekek kezében van, hiszen az ő gondolkodásuk még formálható – vélekedik Lajos Petra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában