Megfelelő életmód

2021.11.20. 07:00

A mozgás védi a szívünket

A szív- és érrendszeri megbetegedések napjainkban már népbetegségnek számítanak, azonban egészségesebb életmódra való átállással – ahogy sok más betegség esetében is – megelőzhető a panaszok kialakulása.

Polgár Patrícia

20210911 Eger "Mozgásba hozzuk a közösséget" egészség, esély, családi nap Egerben, a Nemzedékek terén Fotó: Berán Dániel, BD Heves Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

Becslések szerint jelenleg 520 millió ember szenved világszerte szív-és érrendszeri betegségben. A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő korai halálozások 80 százaléka megelőzhető, ha csökkentjük a kockázati tényezőket, mint a dohányzás, a nem megfelelő étrend és a fizikai inaktivitás. A cukorbetegség is a jelentős rizikófaktorok közé tartozik, ugyanis a diabétesszel küzdő embereknek kétszer nagyobb az esélyük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Az említett betegségekben szenvedőknek magasabb a kockázatuk a súlyosabb lefolyású koronavírus-fertőzés elkapására – ez pedig tükröződik a járvány kezelésére irányuló közegészségügyi politikai stratégiákban is.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a megelőzésre egyebek között egy „szívbarát” – sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, cukros ételek és italok elkerülése – étrend kialakítását javasolja.

Fontos a rendszeres testmozgás is. Ha ezt a két feltételt teljesítjük, már nem is olyan nehéz a harmadiknak, azaz az egészséges testsúly megőrzésének eleget tenni. Tovább javíthatja a betegség elkerülésének esélyét, ha nem gyújtunk rá, ugyanis a dohányzás is jelentősen növeli a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázatát.

Kiemelt képünkön: A rendszeres testmozgással több betegség kiküszöbölhető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában