2021.11.01. 07:00
A táplálkozásunk is legyen fenntartható!
A fenntartható táplálkozás hetének alkalmából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a környezettudatos táplálkozási szokások fontosságára hívta fel a figyelmet.
Fotó: Pixabay
Október 18–22. között tartották meg a fenntartható táplálkozás hetét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezzel az izgalmas kezdeményezéssel kapcsolatban közösségi oldalán osztotta meg megszívlelendő ajánlásait.
Szerintük az elfogyasztott ételek, italok mennyisége mellett azok minőségére is különös figyelmet kell fordítani. Fontos, hogy elsősorban az évszaknak megfelelő, szezo- nális, frissen fogyasztható – lehetőleg hazai, helyben termelt – alapanyagokat és a kevésbé feldolgozott élelmiszereket válasszuk!
Lehetőség szerint fogyasszunk több növényi alapanyagot és kevesebb húst, tartsunk legalább heti egy húsmentes napot, az állati fehérjeforrások közül pedig változatosan válogassunk! A szövetség ezek mellett hangsúlyozza az otthoni – főként nem, vagy minél kevésbé feldolgozott – alapanyagokból történő főzés jelentőségét.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát – így ők is ezt teszik. Igyunk elegendő folyadékot, és étkezzünk rendszeresen, naponta 3–5 alkalommal, változatosan. Mindennap kerüljön a tányérunkra zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona, valamint tej vagy tejtermék. Emellett gyakran együnk halat, tojást, hüvelyeseket, olajos magvakat, kevesebb, de jó minőségű húsféléket – tanácsolják.