VN-tipp

2021.12.11. 07:00

Fűszeres varázs – Fantasztikusan finom, forró italokat ajánlunk a hideg napokra

Amikor megérkezik a hideg idő és közeleg a karácsony, előtérbe kerülnek az alkoholtartalmú forró italok, elsősorban a forralt bor. A hagyományos receptek mellett időről időre újfajta elkészítési módok is divatba jönnek, és új italfajták is tért hódítanak.

Tersztyánszky Krisztina

Hegedüs László a forralt bort alaplével kezdi

Fotó: VN-archív

Az alaprecept ismert: vörösbor, valamennyi víz, cukor, fahéj, szegfűszeg, a tetejére citrom- és narancskarikák. A variációknak aztán csak a fantázia szab határt. Az idei adventben új, gyümölcsösebb változatok is megjelentek – ezeknek a műhelytitkairól faggatjuk Hegedüs Lászlót, az AlteRába Fesztivál igazgatóját, aki ilyentájt 80 literes adagokban készíti és kínálja a szívet-lelket melengető italt.

 

Forralt bor

 

A forralt bor készítése nála azzal kezdődik, hogy főz egy tizenöt literes alaplét, ami a meggyes forralt bor esetén meggy ízesítésű gyümölcs­teával készül. A fekete tea nem jó erre a célra, mert hártyát képez az ital tetején!

Hegedüs László a forralt bort alaplével kezdi

Forrás: VN-archív

Töményebb az íz, ha meggy-, illetve eperszörpöt is teszünk a főzetbe. Ebbe kerülnek a fűszerek: az egész fahéj, a szegfűszeg, minimális csillagánizs, fenyőmag, szegfűbors, durván reszelt gyömbér, valamint kevés narancs-, illetve citrompor. Mindezek az ízesítők egy extra méretű teatojásba kerülnek – a fahéjat cérnával összeköti –, és egy óráig fortyognak a teában. Ebbe adagolja a 80 literre számított hét kiló cukrot is. Amikor a főzet kész, le kell hűteni körülbelül hetvenfokosra.

 

Ekkor kerül bele a bor, amit kevergetés mellett Hege négy óráig hagy állni. A fahéjat egy, a többi fűszert két óra múlva veszi ki az italból. A tetejére egy kiló karikára vágott alma kerül. Ha a forralt bor rozéból készül, akkor az alap epertea, picivel több a fahéj és alma helyett narancskarikák díszítik a tetejét. Innentől már csak melegen kell tartani, kimeréskor pedig külön meglepetés, ha a poharak aljára kerül pár szem mag nélküli meggybefőtt.

A meggybefőtt és a fölszeletelt narancs illik a forralt borhoz

Forrás: MW-archív

A bor kiválasztásáról fontos tudni, hogy minőségi bort kár erre a célra elhasználni, viszont olcsó, házi készítményekkel sem érdemes kísérletezni. Közepes minőségű borból már jó forró nedűt készíthetünk. Az is lényeges, hogy karakteres borból önállóan nem készíthető forró ital, mert a fűszerektől keserű lesz. Valamennyi vízzel mindenképpen lágyítani kell. Attól viszont nem kell tartani, hogy a forralt bor nem hozza meg a kellő hangulatot, hiszen mivel csak hatvan fokra melegítjük, van bőven alkoholtartalma.

 

Hegedüs László hozzáteszi: a fűszerek pontos arányát kisebb mennyiségnél nehéz pontosan kikísérletezni, beállítani. Ezért azok, akik otthon csak egy liter meleg italt szeretnének készíteni, nyugodtan használják a boltokban kapható, különböző márkájú forraltbor-fűszerkeverékeket.

 

Völler László szombathelyi borkereskedő az utóbbi véleményhez csatlakozik. Azzal a különbséggel, hogy ő egy speciális, erre a célra gyártott filtert használ, ami a domináns fahéjon és szegfűszegen kívül még számos ízesítőt tartalmaz. Vörös- és fehérborba lógatva, az italt akár adagonként felforralva azonnal fogyasztható. Lászlónak is az a véleménye: a forralt bort csak olyan borból szabad készíteni, amit fröccsnek is meginnánk.

 

Puncs

 

Egyre népszerűbb nálunk is a gőzölgő puncs. Ezt a tüzes italkeveréket állítólag egy angol tengerész hozta Kelet-Indiából Európába a 16. század elején. A hagyományos angol recept szerint negyed liter édes fehér- és negyed liter édes vörösborhoz másfél deci rumot, ízlés szerint cukrot, valamint két narancsot és két citromot veszünk alapul. A citrusfélék héját először fél liter vízben felforraljuk, majd hozzáadjuk az alkoholokat, a cukrot és a gyümölcsök levét. Éppen csak forráspontig hevítjük, tálaljuk.

 

Bizonyára hamar átmelegszünk, ha az alábbi recept szerint elkészített rumpuncsot kortyolgatjuk: fél liter bort, ugyanannyi rumot és előre elkészített erős fekete teát összeöntünk, hozzáadjuk egy citrom és egy narancs levét, valamint 40 deka nádcukrot. Addig melegítjük, míg a cukor el nem olvad, ekkor melegített poharakban tálaljuk.

 

Grog

 

Végül egy példa arra, hogyan készíthetünk grogot. Egy tojássárgát kikeverünk két teáskanál vaníliás cukorral. Három centiliter feketekávét összeforralunk három deci narancslével és fél deci barna rummal, hozzáöntjük a keverékhez. Jól elkeverjük, poharakba töltjük, csipetnyi őrölt fahéjjal vagy szerecsendióval megszórva tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában