Felelős szülők

2021.12.30. 16:00

Vidám variációk az év végére, avagy kreatív konyha gyerekekkel

Még tart a téli szünet, a felnőttek most szerzik be a szilveszteri buli kellékeit. Miért ne készülhetnének a gyerekek is? Használjuk ki az időt a velük közös konyhai tevékenységre.

Tóth Kata

cof

Vidám variációkat ajánlunk az év végére a gyerekeknek: mini pizzát teljes kiőrlésű lisztet felhasználva és reggelire toastszendvicset ugyancsak szilveszteri hangulatban, bízva abban, hogy a jókedvük mellett az étvágyuk is megjön, ha mosolygós kreációk kerülnek az asztalra. A gyerekek nagy kedvencéhez, a pizzához vizespohárra mindenképp szükségünk lesz, ezzel készül a csinos piccolini, azaz mini pizza. 

 

Az összetevőket gondosan megválogatva rostdús alapon finom fogást állíthatunk össze. A korongok díszítéséhez pedig sütés előtt szabad kezet adhatunk a kis kuktáknak, csak a hozzávalókat készítsük nekik az asztalra. A teljes kiőrlésű pizzakorongok tésztájához 60 dkg lisztre (20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 20 dkg fehérliszt, 20 dkg tönkölyliszt keverékére), két teáskanál sóra, 25 gramm friss élesztőre, 1,5 dl felmelegített tejre, hozzáadott 1 kávéskanál kristálycukorral, körülbelül 2,5 dl meleg vízre, 2-3 evőkanál étolajra és szárított oregánóra, bazsalikomra lesz szükségünk. 

A toastkenyerek közé pedig tehetünk több sajtot

Forrás: Tóth Kata

A feltéthez pedig sűrített paradicsomra, szárított paradicsomra, ízlés szerint szalámira vagy füstölt sonkára és mozzarella/gouda sajtra. A felmelegített tejben keverjük el a kristálycukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt. Futtassuk fel pár perc alatt. A liszthez adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt. Dolgozzuk össze annyi langyos vízzel, hogy összeálljon a tészta. Fontos, hogy meleg helyen kelesszük. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a pizzatésztát 1 centi vastagra. Kisebb üvegpoharakkal vágjunk ki korongokat, és helyezzük a mini pizzákat sütőpapírral bélelt tepsire. 

 

Rakjuk meg ízlés szerinti feltéttel, például paradicsomszósszal, sonkával (ebből lehet a kismalac pofája), szalámi, hagyma, paprika, gombaszeletek, szeletekre vágott mozzarella, és 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük készre. A másik fogást, a mutatós reggeli toastszendvicset sem nagy ördöngösség elkészíteni. Tegyünk kicsit több sajtot a toastkenyerek közé. Pár perc sütés után óvatosan vágjuk félbe a szokásos melegszendvicset. Így keletkezik a „sajthíd”. Ha szerencsénk van, kis szakáll is díszíti majd a szilveszteri bohócarcot. Zöldségekkel így alakul hívogató reggelivé a hétköznapok gyors megoldása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában