VN-konyha

2022.04.10. 07:00

A medvehagyma nemcsak rendkívül finom, hanem egészséges is - Mutatunk néhány kitűnő receptet

A néphit szerint a medvehagyma nevét onnan kapta, hogy a barna medvék tavasszal, téli álmukból felébredve ennek a növénynek a segítségével hozták újra működésbe emésztőrendszerüket, indították be szervezetüket. Előszeretettel fogyasztották, sőt még a föld alól is gyakran kiásták. De a medvehagyma nem csak a medvéknek jó! Harmonizálja a gyomor és bélrendszer működését, kedvezően hat a vérnyomásra és érrendszeri problémákra, tisztítja a vért, a vesét és erősíti az immunrendszert.

MW-archív

A penne medvehagymával is finom

Fotó: Shutterstock

Aromája olyan, mintha a fokhagyma és a snidling keveréke lenne. Ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákra, szószokba, salátákba. 

 

Medvehagymás rakott penne 

 

Hozzávalók: 30 dkg penne, 30 dkg csirkemellfilé, olaj, só, bors, 1 paprika, 6 szál medvehagyma. 1 teáskanál rozsliszt, 3 dl paradicsomszósz, 1 tojás, 2 dl tejföl, vaj, zsemlemorzsa. 

 

A pennét sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A csirkemellet megmossuk, ujjnyi szeletekre vágjuk. Az olajon megpirítjuk a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Rátesszük a paprikakarikákat és a felaprózott medvehagymát, majd rászórjuk a lisztet. Ráöntünk 2 dl paradicsomszószt, összekeverjük, hígítjuk a tészta főzővizével (kb. 1 dl kell hozzá), ha felforrt, lezárjuk a lángot. Feltörjük a tojást, elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a kifőtt tésztához és összeforgatjuk.

 

 Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük a tészta felét. Rátesszük a csirkemelles paradicsommártást, beborítjuk a tészta másik felével, a tetejét meglocsoljuk kb. 1 dl sűrített paradicsommal. Megszórjuk reszelt sajttal, ráhelyezzük a kockasajtot, hozzá néhány szelet paradicsomot, aztán 180 fokon kb. 15 percig sütjük. 

 

Medvehagymakrémleves 

 

Hozzávalók: 1 csokor medvehagyma, 1 póréhagyma, 1 krumpli, só, színes bors, szerecsendió, 1 zöldségleveskocka, 3 dkg margarin, 2 evőkanál olívaolaj, 2 dl tejszín, 7 dl víz. A póréhagymát szeleteljük fel vékony karikákra.

 

 A krumplit vágjuk kisebb kockákra. A medvehagymát vágjuk fel apróra. Egy edényben hevítsük fel a margarint és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt pórét és pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen. Ezután adjuk hozzá a medvehagymát, majd szórjuk meg a fűszerekkel, és pároljuk tovább, hogy a medvehagyma is kicsit összeessen. 

 

Végül adjuk hozzá a krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára kb. 20 percig. Amikor a krumpli megfőtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Végül forraljuk ki, de főzni már nem kell tovább. Íme néhány egyszerű, ízletes étel, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetünk működésére is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában