Régi hagyomány

2022.10.12. 07:44

Kukoricáztak egy jót - A répcelaki nyugdíjasok kimentek a határba - fotók

A répcelaki nyugdíjasok klubja keddenként tartja összejöveteleit, de a tegnapi alkalom más volt, mint a többi. Bár régi hagyomány, hogy ősszel megtartják a kézi kukoricaszedést és kukoricafosztást – vidáman, nótázva, ahogyan régen is tették. Jólesik néha egy kis nosztalgiázás. Az időjárás is hozzátette a magáét a hangulathoz.

Vas Népe

Molnár Lászlóné és Kovácsné Szilvágyi Erzsébet a répcelaki kukoricaszedésen. Mindent kézzel, ahogyan régen

Forrás: Unger Tamás

A nyugdíjasklub programjai között évek óta szerepel a kézi kukoricaszedés és az azt követő kukoricafosztás hagyományának ápolása – mégpedig gyakorlati módon. Vízvárdy Tamásné – Hugi néni, „az egyesület motorja” – közbenjárására a tagság az idén is felkerekedett, és éppen úgy, ahogyan egykor, lovas kocsival, kosarakkal, kapával és sarlóval valamennyien kivonultak a határba, hogy marokba szedjék az érett kukoricatermést – ehhez a területet és a jelképes mennyiségű termést idén is, ahogy minden évben, Biró József gazda ajánlotta fel számukra. 

Az időjárás is kedvezett, hiszen szebb őszt elképzelni is nehéz: kellemes a hőmérséklet, jótékonyan simogat a napfény. A betakarítást követően a társaság a közeli Rába Természetházhoz szállította a szárakat, ahol Dóczi Attila, a Rába Műgát és Térségéért Egyesület elnöke és csapata fogadta a társaságot. Közben persze előkerült a jóféle házi pálinka is – meg a finom sütemény, hogy a munkában megfáradt csapat új erőre kapjon. Aztán pedig jókedvű nótázás közepette – amit természetesen harmonika kísért – megkezdték a fosztást. Viccelődve bajuszt készítettek a kukoricahajból, és kiaggatták a csöveket, őszi hangulatot teremtve, emlékezve a régi időkre, és azt hirdetve: itt betakarítás zajlik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában