Közös kenyérsütés

2022.12.10. 07:00

Csak kovász és jókedv - Adventi várakozással egybekötött workshopot tartottak - fotók, videó

Közös kenyérsütésen vehettek részt a község lakói tegnap délután a helyi Agrárlogisztikai Központban. A tanulni vágyókat a Csepregi Kovászolók segítették és oktatták.

Bege Botond

Majthényi László megyei elnök is eljött, de ezúttal ő is az érdeklődők sorát gyarapította

Fotó: © Unger Tamás

A község alpolgármestere, Zolnainé Nábrádi Györgyi elmondta, nagy öröm számukra, hogy ilyen, nemcsak megyei, hanem országos szinten is ismert kovászolók látogatnak el hozzájuk. A programra a közel kétszáz lelkes faluból huszonhárman jelentkeztek, a kenyérhez szükséges alapanyagokat pedig a Csepregi Kovászolók hozták magukkal.

 – Nagyon jó közösségépítő, adventi várakozással teli, beszélgetős, tanulós program ez, aminek szeretnénk, ha lenne még folytatása. Egyfajta hagyományt kívánunk teremteni ezzel, akár magunk között megszervezett programokkal, akár úgy, mint most, meghívott vendégekkel. A délutánra a meghívottak többfajta kenyeret is elhoztak, amelyeket a résztvevők megkóstolhattak, miközben az általuk készült kenyér kelt. A résztvevők maguk készítették el a kovászos kenyereket, amiket később hazavittek és otthon sütöttek meg.

 Mivel a sütési folyamat is fontos része az elkészítésnek, ezt úgy oldották meg, hogy az oktatók által hozott, előre elkészített tésztát közösen sütötték meg. Az érdeklődők megtanulták, miként kell dagasztani, hajtogatni, vagy épp a kovászt nevelni. Kiderült, a kovászszal bánni sem olyan könnyű, hiszen sok mindenre figyelni kell. Érdekesség, hogy az sem mindegy, mikor készítjük a kenyeret, például nyáron kevesebb idő kell a keléshez, télen viszont több idővel kell számolnunk. Jó trükk, ha a kelni hagyott tésztából egy kis gombócot veszünk ki, amit egy pohár vízbe teszünk és közel hagyjuk a kelendő tésztához. 

Ha a gombóc följön a víz tetejére, máris megkelt a tészta. Ehhez hasonló tanácsokat kaptak a jelenlévők, akik láthatóan élvezték a tanulási folyamatot. Sőt, volt olyan része is a délutánnak, amikor kocsmai verekedést megszégyenítő módon csapkodták az asszonyok a tésztát az asztalhoz, ezzel is elősegítve a mas - sza összeállását. A kovászolóktól megtudtuk, nincs két egyforma kenyér, ha a receptet milligrammra pontosan követjük, sem lehet két ugyanolyan végtermék. Tegnap egy olasz receptet követtek a nebulók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában