Meglátogattuk

2024.12.24. 08:00

Bejgli: vajon mi a titka a díjnyertes vasi cukrász szerint?

Vadócz Jenő sikereiről több ízben beszámoltunk már – volt is miről, hiszen a celldömölki cukrász sorra éri el a szebbnél szebb helyezéseket munkahelye színeiben a Magyar Cukrász Ipartestület versenyein. Megalkotta már az Év Balatoni Fagylaltját, az Év Ínyenc Bejglijét és az Év Szaloncukra versenyen a legjobb karamellás szaloncukrot. Ezúttal munka közben látogattuk meg Balatongyörökön, ahol bejglit is sütöttünk vele.

Bejgli: vajon mi a titka a díjnyertes vasi cukrász szerint?

A cukrászversenyeken elért sikerek Vadócz Jenő és a Promenád Kávéház közös érdemei. Az Év Balatoni Fagylaltjáért járó hatalmas vándorserleg ott díszeleg a balatongyöröki cukrászda kiszolgáló pultján, amikor megérkezünk a közös bejglisütésre. Az Év Bejglije verseny idei második helyezett ínyenc bejglijét, a Téli Ambrózia fantázia nevű édesség elkészültét figyelhettük meg, közben hasznos praktikákat is ellestünk.

Vadócz Jenő ién Téli Ambrózia fantázianevű bejglijével indult az Év Bejglije versenyen, az Ínyenc kategóriában második lett. Most megosztotta velünk a tökéletes bejgli titkát.
Vadócz Jenő ién Téli Ambrózia fantázianevű bejglijével indult az Év Bejglije versenyen, az Ínyenc kategóriában második lett. Most megosztotta velünk a tökéletes bejgli titkait.
Fotó: Szendi Péter

A Téli Ambrózia ízvilága hajaz az Év Balatoni Fagylaltja ízesítésére a diós-fügés ízvilággal, amit a korábbi évben az Év Szaloncukrának választott finomságuk inspirált. A bejglisütéshez a kellékeket és a hozzávalókat Jenő gondosan összekészítette, majd indulhatott a munka. 

Elsőként a bejgli tésztája, egy hagyományos pozsonyi tészta készült el, apró csavarral: a liszt, a vaj, a tej, a narancshéj, a porcukor és az élesztő mellett került bele egy kevés mézeskalács-fűszerkeverék is.

 A dagasztáskor, ha tészta már elválik az edény falától, el lehet kezdeni kiadagolni: egy fél kilós bejglihez 260 gramm tésztára van szükség. 

A kimért tésztagombócokat Jenő szakmai nyelven felvirgolta, azaz felgömbölyítette, majd lefóliázva néhány órára a hűtőbe helyezte. Míg a tészta hűlt, elkészülhetett a töltelék, amihez a cukrász a cukrot lekaramellizálta, ehhez 24 órán át vörösborba áztatott fügét kevert, majd az egészet hozzáadta a diós, pekándiós, fahéjas őrleményhez. A valódi szakmai praktikák, amiket otthon akár mi is alkalmazhatunk még csak ez után következtek. Elsőként Jenő a tölteléket zacskóba helyezve nyújtotta ki, majd hűtőbe tette – így adagolva elkerülhető, hogy a töltelék egyenetlen legyen. A kihűlt masszát aztán egy, a pultra felragasztott sablon méretére kinyújtott tésztára fektette, majd az egészet feltekerte úgy, hogy a kinyújtott tészta két végével előbb bezárta a tésztába a tölteléket. 

 

Fontos, hogy se túl szoros, se túl laza ne legyen a tekercs. A bejglit az után tepsire helyezte, majd egy tojás sárgája és egy egész tojás keverékével lekente és száradni hagyta ez után lekente egy tojás fehérjével– ez a folyamat adja majd a tészta márványosságát. Ha a fehérjeréteg is megszáradt a bejglin, egy maghőmérővel átszurkálja a tésztát, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon belőle és ne repedjen meg a bejgli. A kávéházban, mivel többféle bejglit is sütnek, megjelölik a rudakat, a Téli Ambróziára dió és pekándió kerül jelölésként. Végül jöhet a sütés – az, hogy milyen hőfokon, azt a cukrász szerint sütője válogatja. Van, aki 210 fokon, van, aki 180-on süti, ők, a kávéházban alacsonyabb hőfokon, negyven percen át sütik, hogy biztosan egyenletesen átsüljön. A megsült bejglit egy éjszakán át, konyharuhával letakarva szokták hagyni kihűlni, másnap lehet szeletelni. A felvágást követően jól látszik: az igazi bejgliben a tészta és a töltelék aránya ötven-ötven százalék.

  • A cukrásznál arról is érdeklődtünk, a karácsony előtti nagy hajtásban - idén az egyéb munkák mellett alig egy hónap alatt 700 bejglit sütöttek - vajon van-e ideje arra, hogy otthon is süssön karácsonyra – egyszerű választ kaptunk: mivel a napjai nagy részét a sütés teszi ki, annyival többet készít, hogy otthonra is jusson. Jenőéknél egyébként leginkább bejgli és egyszerűbb sütemények, mint a keksztekercs és a zserbó kerülnek az asztalra az ünnepek alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!