MEGYEI KÖRKÉP

2018.08.19. 14:00

Bajba kerülhetnek a fecskék egy-egy ház felújítása közben

Tilos a védett madarak elpusztítása, fészkelésük zavarása. Sikeres fészkelésükhöz elengedhetetlen az ember toleráns hozzáállása.

VN

Visszajáró vendégek: régebben gyakrabban láttunk a párkányok alatt fecskefészkeket

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Mind gyakrabban kerülnek konfl iktusba a fészkelő fecskék az emberekkel. A fészekből aláhulló sár, ürülék okozta kellemetlenségek miatt sokan leverik a fészkeket, és ugyancsak fecskefészkek lehetnek az áldozatai a régi épületek, társasházak felújítási, szigetelési munkálatainak, hiszen az épületek védett madarak élőhelyéül szolgálhatnak. A magyarországi fecskefajok mind védett állatnak minősülnek, tilos az elpusztításuk, fészkelésük zavarása. Márpedig a fészkek leverése a tojások, fi ókák pusztulásával járhat, hívja fel a fi gyelmet a Szombathelyi Járási Hivatal környezetvédelmi és természetvédelmi osztálya. A probléma megoldására a szakemberek a fészek alá szerelt egyszerű lemezt, deszkát (úgynevezett „fecskepelenkát”) javasolnak.

Visszajáró vendégek: régebben gyakrabban láttunk a párkányok alatt fecskefészkeket
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az említett másik esetben – nyílászárók cseréjekor, vagy szigetelő burkolat felhelyezésekor – előfordulhat, hogy a munkálatokat nem lehet elvégezni a fecskék zavarása, vagy akár a fészek megszüntetése nélkül. Ha nem tudjuk a munkákat ezen időszakon kívül elvégezni, akkor inkább előzzük meg a problémát: például tavasszal ne engedjük oda az állatokat, ezt javasolja a hatóság. Ilyenkor néhány, szél lengette színes szalag az eresz alatt jelzés lehet a madarak számára, hogy máshol keressenek költőhelyet. Indokolt a munkák kivitelezése előtt egyeztetni a természetvédelmi kezelői feladatokat ellátó nemzeti park igazgatósággal (Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság), szükség szerint helyszíni szemlén. Fontos tudni azt is, hogy a területi természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a már megtelepedett madár riasztásához, fészkének eltávolításához – ez költési időszakon kívülre is vonatkozik. Vas megyében e hatósági feladatot a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya látja el (9700 Szombathely, Vörösmarty u. 2.).

A fecskéknek, mint hoszszú távot berepülő vándormadaraknak nem kedvez a klímaváltozás, a szélsőséges időjárás, ezért az ezredforduló óta az állományuk Magyarországon felére csökkent. Négy fecskefaj él itt jelenleg – molnárfecske, füstifecske, sarlós fecske és parti fecske –, rengeteg szúnyogot pusztítanak el, alacsony reptükkel jelzik a közelgő viharokat. A megmaradt állomány megmentése érdekében kiemelten fontos, hogy a fészkeléshez, ami májustól augusztus végéig tart, segítséget nyújtsunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában