a világ bármely pontjáról

2018.08.19. 14:00

Bántja a szemét vagy a fülét? A lakosság egyszerűen jelezheti a problémákat

Zavaró szaghatások, zajok és illegális hulladéklerakók bejelentésére hozott létre internetes portált a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK): az EnviroMind nevű környezetvédelmi honlapon a világ bármely pontjáról bejelentést lehet tenni.

VN

Az illegális hulladéklerakás örökzöld probléma

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Az EnviroMind elnevezésű környezetvédelmi honlap célja, hogy a lakosság könnyen és egyszerűen jelezhesse a mindennapokban tapasztalt környezeti problémákat, amelyek ezután gyorsabban összesíthetők és feldolgozhatók ‒ emelik ki a www.enviromind.hu oldal szerkesztői, hozzátéve: a már beküldött észleléseket a honlapon térképes formában láthatjuk, így arról is levonhatunk következtetéseket, milyen gondok körvonalazódnak az egyes régiókban.

Az illegális hulladéklerakás örökzöld probléma
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

‒ A közösségi környezetvédelmet szeretnénk előtérbe hozni, és egy új szintre juttatni.

Sajnos a lakosság, mint egy adott települést – általában a legjobban – ismerő, és a lakóhelyére jellemző környezeti hatásokat közvetlenül észlelő fél a legtöbb esetben nincs kellőképpen bevonva a térségre vonatkozó mérési és döntési folyamatokba. Az EnviroMind portállal ezen szeretnénk változtatni – áll az idézet a sajtóközleményben Erdős Gergelytől, az EnviroMind egyikalapítójától, vezető kutatótól. A fejlesztők egy olyan funkció kialakításán dolgoznak, amely az időjárási adatokat automatikusan hozzárendeli a szagészlelésekhez: ez választ adhat arra is, hogy honnan jöhet a szag, a potenciális forrásokat körül lehet határolni, így a vizsgálatokkal gyorsabban végezhetnek a szakemberek, és nem telnek el hetek, hónapok vagy évek a megoldás kereséséig. Emellett az észlelések, feltárt összefüggések alapján automatikus értesítéseket, riportokat szeretnének küldeni a településvezetők, hatóságok felé, hogy ők is lássák a probléma súlyát, mértékét ‒ derül ki a közleményből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában