egészség

2018.03.14. 07:00

Gerincvédő pilates lehet a megoldás, ha hát problémái vannak

Napi egy óra edzés kevés, ha aztán huszonhárom órában nem figyelünk a tartásunkra

Kovács Ágnes

A kevés mozgás, a sok üléssel járó életmód miatt már fiatal korban is egyre több embernek van problémája a gerincével. Ezen tud segíteni a gerincvédő pilates.

Németh Brigitta pilates-oktató, edző. Olyan családból származik, ahol mindenkinek a mozgás volt az élete, A sportiskolában ismerte meg a mostani férjét, ő is sportol, sőt a szülei is sportolók voltak. Nem meglepő, hogy ezt a mintát örökítik tovább a gyermekeiknek is: – Róza tornász, a nagyobbik lányunk, Luca atléta, a kicsi Bercel valószínűleg kosarazni fog vagy focizni: az első szava a labda volt.

Viszonylag új dolog a pilates-féle gerincvédelem, mondja Brigitta. Az benne a speciális, hogy a jóga felől közelíti meg a problémát. A negyven év felettiek azért jönnek, mert nem akarnak ugrabugrálni, futkározni, nem akarnak nagy intenzitású mozgást csinálni. A pilates viszont meditatív sport. Joseph Pilates találta ki, bokszoló volt, ezt kiegészítő sportnak szánta. Ma már önálló sportolási forma, amely a belső izmokat mozgatja meg. Olyan izmokat, amelyeket a „normál sportban” nem használunk. Ráadásul többnyire mozgásszegény környezetben élünk, ezért legalább 10-12 alkalom kell, hogy valaki ráérezzen arra, miről szól ez az egész. A különféle testedzések, az erősítés, a kondizás során arra megy ki a játék, hogy a külső izmokat láthatóvá tegyük. Kerek és feszes legyen a popó, égjen a zsír a combokról. Ebben az edzésformában viszont az a cél, hogy visszakapjuk a gerincoszlopunkat, erősödjön meg ott az izomzat. Ennek valójában csak mellékhatása, hogy szebb lesz az alakunk, nem fog fájni a hátunk. Ráadásul ez a mozgásforma gondolkodtat, pontosan úgy, ahogy a jóga, mert az azt mondja: ürítsd ki az elméd! Ez nem jelenti azt, hogy azonos lenne a jógával. A pilates során belülről ismeri meg az ember az izomzatát, belülről halad kifelé. Arra kell koncentrálni, hogy mit kell megmozdítani.

Németh Brigitta a mozgás, a sport szeretét a családjából hozta – és persze a gyermekeinek is továbbadja Fotó: Nagy Jácint

Nagyon tudatosan kell csinálni. Két véglet van: vagy semmit nem érez, aki csinálja – vagy azt, hogy fáj valami. Mindkettő azt jelenti, hogy nem a megfelelő izmot mozgattuk meg. Az edzés során vannak gyakorlatok, feladatok, skálák és van egy alapozás. Ezt aztán nehezítik, ha kell, eszközökkel is. Van egyéni és csoportos óra, mindkettő működik. Az egyéni persze személyre szabottabb, gyorsabb és célzottabb megoldást nyújthat. A legtöbb problémát a sok ülés, féloldalas ülés, gépelés, vezetés okozza. De például a szülés is nagyon megterhelő a szervezet számára, hatalmas erőket kell közben mozgósítani. Természetesen férfiak is járnak pilatesre. Sokan ma is kiegészítő sportként élnek vele; de van, aki betegség utáni felépüléshez választja ezt a mozgásformát. A férfiak inkább egyéni órákra járnak, a csoportos órákon elsősorban nők vesznek részt. A pilates lényege, hogy vidd haza a tanultakat és építsd be a mindennapokba. Úgy vasalj, úgy főzz, úgy állj sorban, úgy vezess, hogy figyelsz magadra. Hiszen napi egy óra pilates kevés ahhoz, hogy kompenzáljon napi huszonhárom óra rossz tartást, ülést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában