Odafigyeléssel elkerülhetők a medencés balesetek

2018.07.15. 19:11

Könnyen tragédiát okozhatnak a kerti medencék

A héten Mosonszentmiklóson belefulladt egy másfél éves kisfiú a kerti medencébe. Az esettel kapcsolatban Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtisztet kérdeztük arról, hogyan lehet elkerülni az ilyen baleseteket, illetve hogy mit tegyünk, ha baj van.

Lakosi Gabriella

Nem szabad felügyelet nélkül hagyni a gyerekeket a medencénél Illusztráció: VN-archív/UT

Megtudtuk, a gyerekeket még kis vízben vagy annak közelében sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Ha biztonságosan tud úszni a gyerek, akkor is történhet baleset, különösen élő vízben, de volt már fulladásos baleset medencelefolyóban is – mondta a szakember.

Ha pedig megtörtént a baj, és a gyerek nem vesztette el az eszméletét, de erősen köhög vagy nehezen lélegzik, akkor azonnal hívjuk a mentőket, maradjunk vonalban és kövessük az utasításaikat. Ha a kicsi elájult, akkor nézzünk a szájába, figyeljük meg a légzését. Ha nincs, kezdjük meg a lélegeztetést, és alkalmazzunk mellkaskompressziót is, és azonnal hívjunk segítséget.

Nem szabad felügyelet nélkül hagyni a gyerekeket a medencénél Illusztráció: VN-archív/UT

A szülők odafigyeléssel sokat tehetnek azért, hogy elkerüljék az ilyen baleseteket. Ugyanakkor a megfelelő felkészülés a legelővigyázatosabb családokban is fontos. A mentők ezért úgynevezett Hősképzésre várják az érdeklődőket a megyeszékhely mentőállomásán több ambu babával, félautomata defibrillátorral és szakmai segítséggel, minden hónap utolsó hétfőjén 15-től 17 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában