Győzött a lukácsházi marharagu

2018.06.18. 08:00

Kuruckodtak a győrvári falunapon, étellel-itallal, focival

Kerestük a kurucokat szombaton estefelé, de a kétnapos falunap nem olyan, mint az őszi kurucfesztivál, ahol jelmezesek, ágyúk, pirotechnika és csataimitáció színesíti a programot, a falunapon „csak” az identitás kuruc.

Merklin Tímea

A rendezvénysátor színpadán a Béri Balogh Ádám Általános Iskola diákjainak falunapi műsora Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

1706. november 6–7-én volt a győrvári csata, a hagyományunk erre épül, büszkék vagyunk rá nagyon, mert a kurucok ezt megnyerték – tudjuk meg Kaczor Zsolt polgármestertől. – Ezért kuruc a falunap, kuruc a főzőverseny, kuruc a focikupa.

A közösségi összefogás a lényeg, hogy megmozdul ilyenkor a falu apraja-nagyja, már az előkészítésben részt vesz mindenki, civilek, közmunkások, önkormányzati dolgozók. A főzőversenyen tíz csapat indult. A marhapörkölt már nem jellemző, de volt vaddisznópörkölt dödöllével, csirkeragu káposztás nokedlivel, halászlé, báránypörkölt „recegével” (ez olyan, mint a krumpliprósza), juhtúrós sztrapacskával, és készült „rezzentett” nyúl zsemlegombóccal győrvári módra.

A rendezvénysátor színpadán a Béri Balogh Ádám Általános Iskola diákjainak falunapi műsora Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A lukácsháziak nyerték meg a versenyt egy nagyon is ízletes marharaguval. A kispályás focitornán négy csapat indult, végül Rábahídvég nyert. – Az emberek manapság mókuskerékben élnek, mindenkinek kell a kikapcsolódás. Nekem öt gyermekem van, 4-től 23 évesig, három fi ú, két lány – mondja a polgármester, ráerősítve a rendezvénysátorból szóló „Kell egy kis áramszünet” dalra, Hofi Gézát Lagzi Lajcsi énekli odabent.

Este táncolni is fognak, a polgármester azt mondja, csak lassút vállal. Érkezik Farsang Zsolt alpolgármester, ő „rendesen bele szokott lendülni”. Jön Kaczor Zsolt egyik kislánya: Mit szeretnél? – kérdezi tőle. – Megölelni – mondja a kislány, és úgy is tesz, kihasználja a nyugodt percet, valószínűleg nem sokszor látja az édesapját egy helyben ülni. A forgalomról beszélgetünk, a 670–700 fős falu nyolcvan százaléka ott van a falunapon. A gyerekeknek egész nap ugrálóvár, dodzsem, körhinta, koncertet adott a Tarisznyások és az Alma együttes. Az ötszáz helybeli mellett a két nap alatt megfordul körülbelül ezer vendég. Főleg késő délután jönnek, és este mulatni, az egész vasvári járásból. Itt ingyen szórakozhatnak olyan sztárokkal, mint Varga Feri és Balássy Betty, Lagzi Lajcsi és zenekara, LL Junior, valamint a fi atalok körében szintén nagyon menő Dj. Szatmári & Jucus páros.

Nem bízzák a véletlenre, hogy kik legyenek a meghívottak: a falunap előtt szórólapon megkérdezték a lakosság véleményét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában