nyári veszélyforrások

2018.06.22. 19:00

Nehezítsük meg a betörők dolgát! A biztonsági szakértő segít

Ha megoldható, ne tartsuk otthon nagy értékű tárgyainkat a nyaralás alatt. Ráérünk megosztani az élményeinket a Facebookon a hazaérkezés után.

Tóth Kata

Illusztráció: Unger Tamás

Itt van végre az üdülési szezon, mi már gondolatban a tengerparton járunk, a betörők meg lehet, hogy éppen a lakásunk kifosztására készülnek. Mi mindent tehetünk az ingatlan fizikai védelméért – a legegyszerűbb, pénztárcabarát megoldásoktól a telepített videokamerás rendszerekig – ennek jártunk utána. Mindenekelőtt: elég, ha a közeli ismerőseink tudnak elutazásunk részleteiről: a közösségi oldalakon ne kürtöljük szét, milyen vonzó helyekre készülünk. Ha lehet, ne tartsunk otthon a nyaralás alatt a nagy értékű dolgainkat: kérjünk meg egy közeli ismerőst, hogy átmenetileg hadd legyenek nála a féltett tárgyaink. Ha erre még sincs lehetőség, ne a betörők számára ismert helyekre – ruhásszekrénybe, bútor mögötti résekbe, fehérneműk közé vagy a fagyasztott ételek közé rejtsük a pénzünket, mert ezeken a helyeket kutatnak elsősorban, véli az általunk megkérdezett biztonsági szakértő.

Plüssbe rejtett kincsek

Tapasztalata szerint a gyerekszobák kiesnek a betörők látóköréből, azokat nem szokták felforgatni – munkaigényes, de megoldás lehet plüssjátékba belevarrni az összetekert pénzt. A legbiztonságosabb persze a falhoz vagy nehéz bútorhoz rögzített, lehetőleg kulcsos páncélszekrény, vagy páncélkazetta. Tegyük minél nehezebbé a behatolást a bűnözőknek: zárjuk be az ajtókat, ablakokat. Ha van gyengébb nyílászárónk (tetőtéri ablak, emeleti teraszos rész), a redőnyt is engedjük le. A megfelelő biztonsági zárról se feledkezzünk meg, akár rácsot is szereltethetünk a bejárati ajtóra. A konnektornak álcázott miniszéf is ügyes találmány – pénzt, bankkártyát, ékszereket rejthet. Ha anyagi lehetőségeink engedik, szereltessünk fel biztonsági rendszert. Célszerű a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által bevizsgált és elismert terméket választani. Ezt erősíti meg Kiss György, az egyik országos vagyonvédelmi cég biztonsági igazgatója is. – A legjobb védelem, ha modern riasztórendszert szereltetünk, amelynek a jelzéseit szerződött biztonsági szolgálat felügyeli és reagál a riasztási illetve műszaki jelzésekre. Tovább növelhetjük a biztonságot videokamerás rendszer telepítésével, amit az okoseszközünkről magunk felügyelhetünk. Érdemes beépíteni időzített kapcsolókat is, amelyekkel lámpákat tudunk működésbe hozni, lehet venni tévé működését szimuláló eszközt is, amely kívülről nézve teljesen olyan hatást kelt, mintha menne a tévé, és otthon lennénk.

Kiss György, egy vagyonvédelmi cég biztonsági igazgatója: mobilos applikáció segítségével figyelhetjüka bekamerázott területet Fotó: Unger Tamás / VN

A betörőket vonzzák a magányos házak, az alacsony kerítés, a pinceablakok.

Napközben tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat – a magasan lévőket is –, ugyanis a falnak támasztott létrával könnyen bekerül a betörő a házba (főleg, ha létrát is hagyunk elöl). Tegyük fel, hogy erős ajtónk van, ahhoz kell egy erős zár is, a hagyományos cilinderzárak ugyanis fél perc alatt nyithatók. Megnehezíti az erőszakos behatolást a nagy felületű teraszajtóra, ablakokra illesztett vastag biztonsági fólia is.

Legyen valaki, aki időnként ránéz a házunkra: szellőztet, locsol, felhúzza a redőnyt, kiüríti a postaládát, figyeljünk oda egymásra, a szomszédainkra – néha ez is elég, hogy távol tartsuk az illetéktelen behatolót, javasolja Némethné dr. Zsigó Zita, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, akitől azt is megtudtuk: információs pontokat működtetnek a megyében a Házhoz megyünk programjukban, ahol bűnmegelőzési, vagyonvédelmi szakemberektől kérhetünk segítséget, például arról, hogy milyen mechanikai, elektronikai biztonsági berendezések segíthetik az otthonunk védelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában