egészséges, finom, de veszélyes

2018.03.16. 12:30

Súlyos veszélyeket is rejt – Indul a vasi medvehagymaszezon

Vas megyében is sokan kedvelik a medvehagymát, melynek hamarosan indul a szezonja.

Gulyás Regina Olimpia

Általában áprilisban és májusban szedhetünk a jellegzetes ízű és illatú fűszernövényből, de az erdeiprogramok.hu felhívja a figyelmünket arra, hogy idén korábban találkozhatunk vele. A nedves, lombos erdők környezetét kedveli a növény, főként a bükkösök, tölgyesek vidékén. Nagy, összefüggő szigetekben találhatunk vele.

A növény fő lelőhelye Vas megyében Táplánszentkereszt parkja, ahol egy időben védelem alá is kellett venni a túlzott kiásás miatt.

A népszerűség az évente megrendezett fesztiválnak is köszönhető. Meskó Krisztián 10 éve döntött úgy, hogy programsorozatot, gasztroeseményt szervez a csodás növény köré, melyet a 19. században grófkisasszonyoknak köszönhetően telepítettek a településre az Őrségből.

Gyakran találkozhatunk a gyomorra és bélrendszerre kedvezően ható növénnyel a piacokon is. A korlátozások alapján 1 fő naponta maximum két kilogrammnyi mennyiséget szedhet belőle, de érdemes figyelni a települési szabályozásokat is.

Veszélyes lehet, ha nem megfelelő levelet szakítunk, ugyanis a nagyon hasonló kikerics és gyöngyvirág mérgező.

Hogyan különböztessük meg őket egymástól?

1. Illat: a két mérgező növény szinte szagtalan, míg a medvehagyma fokhagyma illatú. A leveleket dörzsöljük meg ujjaink között, hogy ez érezhetővé váljon.

2. Levél alakja: a medvehagyma levele hosszúkás, kihegyesedő, hosszú nyelű, 3-4 cm széles. A gyöngyvirág levele 6-8 cm széles, fényes fonákja van. A kikerics levele 20-30 cm-es, lándzsás, húsos.

3. Élőhely: a medvehagyma és gyöngyvirág árnyas erdőkben, a kikerics pedig napos réteken, mezőkön terem.

4. Föld alatti rész: a medvehagymának hagymája, a kikericsnek gumója, a gyöngyvirágnak pedig tarackjai (rizómái) vannak.

5. Virág: a medvehagyma virágzata a szár csúcsán fejlődik és kis, fehér, csillag alakú virágokból áll. A gyöngyvirág virágai a virágszár mentén egymás fölött nyílnak, harang alakúak és bódító mézédes illatúak. A kikericsen tavasszal soha nincs virág. – foglalja össze a hobbikert.hu.

A vaol.hu szerkesztőinek egyik kedvenc medvehagymás receptjét, mely egy igazán gazdag ízű krémleves, ITT érheti el. A legfinomabb medvehagymás pogácsa receptjét pedig ITT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában