Szép otthon

2018.01.16. 13:30

Tetőablak vagy fénycsatorna?

Számos esetben utólag merül fel a családi házak felső szintjének újragondolt megvilágítása, szűk és sötét helyiségek esetében.

Kovács Ágnes

Fotó: Illusztráció

Kézenfekvő megoldás a tetőablak beépítése. Ez azonban korántsem olyan egyszerű minden esetben, mint azt gondolnánk. Nem mindegy milyen a tető, a gerendázat, a héjszerkezet. A tető megbontása statikai vizsgálattal is együtt jár, vagy pedig a tetőzet újraburkolásával. Nem csak a költségek jelenthetnek problémát, bár nyilván az sem másodlagos szempont, de az is, hogy technikailag hogyan oldható meg mindez.

Ez különösen a lapos tetős épületek esetében okozhat gondot, hiszen nem mindegy, milyen megoldással készült annak idején a födémszerkezet. Ráadásul az épület szerkezetéből is adódhat olyan probléma, hogy egy sötét helyiséget, folyosót egyáltalán nem lehet beépített tetőablakkal megvilágítani, vagy a szinteltolás miatt, vagy azért, mert nincsen rá hely. Ebben az esetben jelenthet megoldást az úgynevezett fénycsatorna, amely a fényt a tetőről vezeti el az adott helyiségbe nem túlzottan bonyolult technika segítségével, még csak nem is drágábban, mint egy jó minőségű, hagyományos tetőablak.

A fénycsatorna ugyanakkor nem minden esetben alkalmas arra, hogy a szellőztetést is megoldja a helyiségben, így mérlegelni kell, hogy milyen funkciókat tartunk kívánatosnak.

A fénycsatorna elvileg kiváltható mesterséges megvilágítással is, de a fénycsatornának pontosan az a lényege, hogy a természetes fényt juttassa el a ház belsejébe, amely nemcsak a komfortérzetünket növeli, de jót tesz fizikai és mentális egészségünknek is. A fénycsatornák a legjobb szolgáltatóknál elérhetőek, akik tetőablakokkal is foglalkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában