kutyaterápia

2018.05.20. 08:00

Vidám majális a négylábú segítőtársakkal

Immár a tizennegyedik tanévet zárta az Aranyhíd három fejlesztő osztálya és a velük dolgozó terápiás kutyák a minap a szombathelyi kutyaiskolában rendezett majálison.

Tersztyánszky Krisztina

A kutyaiskolában a foglalkozásokhoz ki tudták használni a speciális eszközöket Fotó: NEKA

A Négylábúak az Emberért Közhasznú Alapítvány terápiás kutyavezetői 2004-ben kezdték meg az állatasszisztált terápiát a korai fejlesztőben, óvodásokkal. A tapasztalatok olyan jók voltak, hogy még ebben a tanévben bevezették a foglalkozásokat az iskolás korosztálynál, az értelmileg akadályozott gyerekeknél is. A terápiás foglalkozásokért sem az iskolának, sem a szülőknek nem kell fizetni, mivel a kutyák nevelésével, gondozásával járó költségeket tizenegy éve az Új Európa Alapítvány vállalja magára.

A kutyaiskolában a foglalkozásokhoz ki tudták használni a speciális eszközöket Fotó: NEKA

A gyermekek heti egy kutyás óráin, a kis létszámú csoportokban a kutya motivációt jelent, jelenlétében a diákok szinte minden feladatot szívesebben végeznek, és sikerélményt jelent számukra az is, hogy az állat engedelmeskedik nekik. De vajon hogyan élték meg a „majálist”, több kutyával és nagyobb szabadsággal?

– Körülbelül harminc gyerek volt kint tíz felnőtt kíséretében, és ritka alkalomként Saci, Liza, Zsömi és Dió is együtt dolgozott velünk – árulja el Schrőterné Vári Anita terápiás kutyavezető. – Csapatokat alkottunk, versenyeztünk. Egy kicsit más feladatokkal kellett készülnünk, kihasználni a szabad természet és a kutyaiskolai eszközök adta lehetőségeket.

Horváthné Kapiller Izabella gyógypedagógus hozzáteszi:

– A gyerekektől csupa pozitív visszajelzést kaptam ezzel a nappal kapcsolatban. Számukra mindig öröm, ha kimehetnek az épületből, és öröm, ha együtt dolgozhatnak a kutyákkal. A kettő együtt igazán maradandó élmény volt mindenkinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában