Gzadaság

2017.10.21. 10:00

Miből vásároljuk meg álmaink otthonát? – Megkérdeztünk egy szakértőt

MEGYEI KÖRKÉP A lakásvásárlás legnagyobb kérdése: milyen megoldást válasszunk, hogy a legkedvezőbb feltételek mellett költözhessünk?

Pungor Csaba

Zsigmond Balázs az egyik szombathelyi építkezésen: a legtöbben nem használt, hanem új építésű lakás vásárlására költik a csokot, azaz a családi otthonteremtési támogatást Fotó: Nagy Jácint

Az ingatlanpiac ezen a nyáron meglehetősen visszafogott volt, ezzel a legtöbb szakember egyetért. A kevesebb érdeklődő mellett a felhozatal is átlagosan alakult – az ősz viszont fellendülést hozott. Az új építésű lakások mellett a használt épületek iránt is folyamatosan nő a kereslet. Bár a Magyar Nemzeti Bank szerint a minősített fogyasztóbarát hitel lehet az ősz legnagyobb slágere, utánajártunk, hogy milyen alternatív megoldásokkal élhetnek azok a leendő tulajdonosok, akik egyelőre csak nézelődnek a piacon.

– Elég bő a lista, és a tévhittel ellentétben nem mindegyik megoldás kötődik gyermekvállaláshoz. De az is tény, hogy a nagycsaládosok számára nagyobb segítséget ad az állam – mondta Zsigmond Balázs, az egyik szombathelyi ingatlaniroda vezetője.

– A vásárlók körében a legkézenfekvőbb lehetőség a lakástakarék, amelyre 30 százalékos állami támogatást is kaphatunk. Ez évente maximum 72 ezer forintot jelent – mondta. Ez a megtakarítási forma több szempontból is listavezetőnek tekinthető. Azon túl, hogy állami támogatás van mögötte, minimális veszteség mellett pénzzé tehető, és a betéti kamata is vonzó. Ezenfelül nemcsak ingatlanvásárlásra, hanem lakásfelújításra is fordítható.

A babakötvény és a Start számla ugyancsak az előtakarékossági formához kötődik, és ezekhez szintén fűződik állami támogatás. Igaz, felhasználásukat tekintve csak a gyermek felnőttkorúvá válásakor vehetők igénybe, de lakhatásra és lakásvásárláskor önerőre is fordíthatók. – A családi otthonteremési kedvezményt (csok) rengetegen vették igénybe. Ez pedig óriási lökést adott az ingatlanpiacnak is – tette hozzá a szakértő.

Zsigmond Balázs az egyik szombathelyi építkezésen: a legtöbben nem használt, hanem új építésű lakás vásárlására költik a csokot, azaz a családi otthonteremtési támogatást Fotó: Nagy Jácint

– Aki tehette, eddig is élt vele, igaz, a három gyermek bevállalását sokan már nem merik megkockáztatni. Annak függvényében, hogy milyen lakást vásárlunk, hány gyermeket vállalunk, akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is kaphatunk – emlékeztetett a szakértő. – A sikerének nagyságát még korai lenne boncolgatni, hiszen az új építésű lakások tekintetében lesz a legtöbb csok-felhasználás. Az ingatlanok többségét a közeljövőben adják át, statisztikát utána készítenek a szakértők.

A lakáshitelek tekintetében vannak, akik az otthonteremtési kamattámogatást veszik igénybe. Kamatát tekintve ugyan nem nevezhető kiemelkedőnek, de kamattámogatás jár mellé. Most már a piaci hitelek esetén akár jobb feltételeket lehet elérni, és jelentős kamattámogatást tartalmaz.

A hitelelengedés a lakásvásárláshoz köthető támogatások egyik legújabb eleme. A szabályok értelmében a 2018. január elseje után születendő harmadik vagy későbbi gyermekre jár, azonban gyermekenként akár egymillió forintot is leírhatnak a felvett hitelből a nagycsaládosok.

A munkáltatón keresztül is támogatja az állam a lakáshitel törlesztését. Havonta

80 ezer forintot kaphat adómentesen az a munkavállaló, aki hitelének törlesztésére a lakáshitel-cafeteriát választja.

– Célszerű több pénzintézetet, ingatlanközvetítőt felkeresni, hogy felkészült szak-értők segítségével a számunkra valóban legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk. Inkább kétszer beszéljék át a lehetőségeket, mint utólag bánkódjanak – hangsúlyozta Zsigmond Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!