SZOMBATHELY

2017.10.11. 07:00

Olcsóbb mától a gázolaj

Olcsóbb a dízel: bruttó öt forinttal csökkent a gázolaj ára, a benziné pedig ezúttal nem változott. A dízelesek 23 forintos áremelés után örülhetnek áresésnek, pedig piaci mozgások alapján az árak tartására számítottak a szakértők.

Bakos Ágnes

Országos átlagban 358 forintot kérnek egy liter gázolajért a mai árcsökkentés után. A 95-ös benzin továbbra is 347 forint literenként országos átlagban. Országos átlagban 358 forintot kérnek egy liter gázolajért a mai árcsökkentés után. A 95-ös benzin továbbra is 347 forint literenként országos átlagban. A gázolaj árának csökkentésével kicsit közelebb került egymáshoz a két üzemanyagfajta átlagára, a különbség 11 forintra olvadt az eddigi 16 forintról. A mostani különbség is (relatíve) nagy, hiszen néhány héttel ezelőtt még egy árban volt a két üzemanyagfajta. Közben nagy az eltérés mindkét üzemanyagnál, fajtánként is: országos átlagban mintegy hatvan, csak Szombathely töltőállomásait nézve harminc forint. A benzin két szélsőséges ára a vasi megyeszékhelyen 339 és 366 forint. Dízelt a bruttó ötforintos árcsökkentés után 344 és 374 forintért is mérnek Szombathelyen. Előzetesen az üzemanyagárak stagnálására számítottak a szakértők a hazai kutaknál. Részben azért, mert a múlt héten a Brent típusú olaj ára csökkenő tendenciát mutatott a világpiacon, azzal együtt is, hogy volt egy kisebb kiugrás, amikor felment az ára hordónkénti 57 dollárig, de aztán csökkent 55,52 dollárra. Közben a forint gyengült az amerikai dollárral szemben, bár csupán 1 százalékot. Ezen két tényező alapján vártak stagnálást, esetleg kisebb áremelést a szakértők. Az elmúlt hetekben, szeptember eleje óta 23 forinttal drágult a gázolaj, vagyis a mai ármérséklés csak kisebb korrekciót jelent a dízelesek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!