KÖRKÉP

2017.11.09. 10:00

 Egyre többen vannak a pozitív adózói listán

Bárki kérheti felvételét a pozitív adózói listára, amennyiben rendben vannak adóügyei. Pénzt és jelentős adminisztrációt takaríthat meg.

VN

Megéri rajta lenni a pozitív adózói listán Fotó: Shutterstock

 

Megéri rajta lenni a pozitív adózói listán Fotó: Shutterstock

Az elmúlt két évben folyamatosan, mintegy 25 százalékkal nőtt a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA) szereplő magánszemélyek és vállalkozások száma. Jelenleg 95 ezer vállalkozás, 32 ezer egyéni vállalkozó és 31 ezer magánszemély szerepel az ingyenes pozitív listán, ahová bárki kérheti felvételét, amennyiben rendben vannak adóügyei. Ha valaki szerepel a köztartozásmentes adatbázisban, nem kell tartozásmentességről szóló adóigazolást beszereznie, amikor igazolnia kell, hogy nincs köztartozása. Tehát az adatbázisban való megjelenés kényelmes, adminisztrációmentes és ingyenes alternatívája a „nullás igazolásnak”. Azoknak a vállalkozásoknak pedig, amelyek ugyancsak tagjai az adatbázisnak, nem kell kockázati biztosítékot fizetniük az EKÁER-ben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján található KOMA minden hónap tizedik napján frissül, és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA-nyomtatványon kérték felvételüket és megfeleltek az előírásoknak, illetve régóta tagjai az adatbázisnak és továbbra is megfelelnek a feltételeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!