KÖRKÉP

2017.11.10. 08:30

Informatikai fejlesztők képzését támogatják

Az informatika területén járatlan munkavállalók is elhelyezkedhetnek a dinamikusan bővülő IT-iparban egy új programnak köszönhetően. Előkészítési fázisban van a projekt, regisztrációt várnak az érdeklődőktől, és most mérik fel a vállalkozások igényeit.

Tóth Kata

Hosszú évek óta megoldatlan Magyarországon az IT-terület szakember-utánpótlása Fotó: Szendi Péter

2021-ig legalább 4 ezer informatikai fejlesztő állhat munkába az IT-piacon a most induló informatikai fejlesztői karrier start programnak köszönhetően – jelentette be nemrég Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Hosszú évek óta megoldatlan Magyarországon a szakember-utánpótlás, ami megnehezíti, esetenként meg-akadályozza az informatikai beruházásokat és gyengíti az ágazat gazdasági teljesítményét. Ezen a helyzeten akar gyökeresen változtatni a prog-ram: abban bízva, hogy a kiképzett szakemberek munkába állása már rövid távon csökkentheti az IT-terület munka-erőhiányát. A kezdeményezés révén átképezhető diplomások, alacsonyabb szintű és/vagy elavult ismeretekkel rendelkező informatikusok, előképzettséggel nem rendelkező álláskeresők kaphatnak lehetőséget az elhelyezkedésre.

Hosszú évek óta megoldatlan Magyarországon az IT-terület szakember-utánpótlása Fotó: Szendi Péter

Valós igényekre szabva

A programot a valós igényekre szabva alakították ki, négyéves periódusa alatt figyelik a piaci elvárásokat, ezekhez rugalmasan igazítják a képzés tartalmát – mondta el a tárcavezető. A bekerülő hallgatók először egy három-négy hónapos alapképzést kapnak, személyre szabottan elsajátítják az általános fejlesztői ismereteket, utána a program gondoskodik a munkába állításukról. A gyakorlati tudást a partnerek által megkövetelt speciális szakmai képzésekkel érhetik el – ismertette a miniszter. Ezeket munka mellett már az ipari szereplők finanszírozzák. A toborzás már elindult, a programba regisztrálhatnak a cégek és a képzés iránt érdeklődők.

Négy hónap az alapokra

Nagy szükség lenne arra, hogy viszonylag gyorsan munkába állítható, akár kezdő informatikusok jelenjenek meg a munkaerőpiacon, olyanok, akik át tudják venni a szeniorok egyes feladatait, ez a véleménye Németh Jánosnak, egy szombathelyi informatikai szolgáltató cég vezetőjének. A kezdeményezést jónak tartja: lökést ad a pálya iránt érdeklődőknek, de szerinte a képzés valódi része és annak finanszírozása a termelő cégekre hárulna. Szkeptikus, ha a képzés időtartamát nézi. Szerinte három-négy hónap nem elég az alapok elsajátításához. Régóta nagyon nehezen talál maga mellé munkatársakat a vezető, üzemeltetőkből van leginkább hiány.

- A gondok ott kezdődnek, hogy már az általános iskolások többségében téves kép él az informatikuspálya valódi tartalmáról. A szórakoztató oldallal találkoznak játékok és kiszolgáló alkalmazói programok formájában. A megyében informatikatanár-képzés ugyan van, de az ott végzett szakembereket az elméleti oktatásra készítik fel, miközben a cégeknél gyakorlati tudásra lenne szükség. A fővárosból és Győrből kevesen térnek vissza Vas megyébe, inkább a nagyobb városokban keresnek olyan pozíciókat és munkáltatót, ahol pályakezdőként is magas fizetést kapnak – mondja a szakember.

Szerinte probléma a szakma szerteágazósága is. Mindenki szakosodik: egy webfejlesztőt vagy programozót nem lehet üzemeltetési területen „bevetni”. Ő az utóbbi időben már inkább motivált, fejleszthető embereket keresett, akár gyengébb szakmai háttérrel. Ennek is megvolt kockázata: többeket elszippantottak a multik.

Junior programozók és tesztelők

És hogy milyen pozíciókba juthat el célzott képzéssel négy hónap alatt egy jó tanulási képességekkel rendelkező, de korábban IT-területen nem dolgozó munkavállaló? Ezt foglalta össze az egyik magyarországi fejvadász cég a most indult program kapcsán.

Junior programozó pozícióra például képez szakembereket a program. Logikus gondolkodással, kitartással, legalább középszintű angoltudással szerintük el lehet helyezkedni úgy, hogy felügyelet mellett minimális hozzáadott értéket képes előállítani a munkatárs, további tanulás vár rá későbbi munkahelyén mentori segítséggel.

Felhasználóiélmény-tervező és -kutató a következő pozíciók. Ezekbe minden beletartozik, ami egy internetes oldalt vagy applikációt trendivé, könnyen használhatóvá tesz. A tervező leginkább a kinézetért felelős, a kutató pedig tényeket, kutatási adatokat gyűjt a tervezéshez.

Az úgynevezett technical writer álláshoz műszaki affinitás, jó íráskészség és magas szintű idegennyelv-tudás kell. Olyan műszaki jellegű dokumentációt képes írni, amely segíti egy adott termék vagy szolgáltatás használatát. Bölcsészeknek lehet karrierváltási lehetőség. A tesztelő ellenőrzi, hogy egy indulás előtt álló

weboldalon működnek-e a funkciók, az esetleges hibákat dokumentálja. Az IT helpdesk ügyfélszolgálati munkakörnek több szintje létezik: a négy hónapos képzés után az 1-es szintű pozíció jöhet szóba. Üzleti szolgáltatóközpontban magas szintű angoltudás kell hozzá. A világ különböző részeiről érkező kérdéseket-problémákat kezeli chaten, telefonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!