Gazdaság

2017.11.05. 12:00

Megszabadulhat a lejárt növényvédő szerektől

KÖRKÉP Ingyen és szankciók nélkül lehet most megszabadulni a lejárt szavatosságú növényvédő szerektől.

SZMK

Akár húszéves növényvédő szerek is lehetnek a gazdáknál. Most ingyen elvitethetik a veszélyes hulladékot Illusztráció: Szendi Péter

Feltételezhetően még napjainkban is találhatóak lejárt, forgalomból kivont hatóanyagú, vagy nem azonosítható növényvédő szerek illegális raktárakban, elhagyott tárolókban, mezőgazdasági épületekben. Egy 2003-as felmérés szerint az országban megközelítőleg 300 tonna ilyen növényvédőszer-hulladék volt. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is végzett ilyen célú részleges felmérést 2010-ben, és eszerint is országszerte voltak még ilyen régi növényvédőszer-készletek.

A lejárat után egy évvel már veszélyes hulladéknak minősülnek a gyomirtó szerek, amelyek elszállíttatása és ártalmatlanítása nagy költség a gazdálkodóknak. A növényvédelmi hatóság most akciót hirdet, amelyben segít megszabadulni ezektől a készítményektől. A Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére, a növényvédő kamara koordinálásával ezekben a napokban mérik fel az igényeket, és szervezik meg a szállítást.

A hatóság tud olyanról, akinél húszévesnél régebbi növényvédő szerek is vannak, ráadásul nagy tételben. Ilyen esetben komoly bírságot kockáztat a gazda, de most kivételesen senki ellen nem indítanak ilyen eljárást. Lakosi Tímea, a Vas Megyei Kormányhivatal növényvédelmi szakügyintézője arról tájékoztatott, hogy ezeket a készítményeket most díjmentesen begyűjtik és ártalmatlanítják. – Mindenkit arra biztatunk, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, mert sem kötelezettséggel, sem szankcióval nem jár – fogalmazott.

Akár húszéves növényvédő szerek is lehetnek a gazdáknál. Most ingyen elvitethetik a veszélyes hulladékot Illusztráció: Szendi Péter

Senkinek nincs oka attól tartani, hogy megbüntetik. A felmérés és begyűjtés célja az, hogy végérvényesen megszabadulhasson az ország a veszélyes anyagoktól.

A növényvédőszer-hulladék tételeket név és mennyiség (kg, liter) szerint kell listázni, illetve a beazonosíthatatlan készleteket ismeretlen por, granulátum vagy folyadék (kg, liter) jelöléssel kell ellátni. A gazdálkodók, kerttulajdonosok egyébként már megkapták azt a táblázatot, amelynek kitöltésével jelezhetik leadási igényüket. Ebben gyártási év szerint három kategóriába sorolhatók a gyomirtók és más szerek – ezekre az információkra a szállítás szervezése miatt van szükség. – Nagyon fontos, hogy november 10-éig történjen meg a bejelentés. Aki nem kapott ilyen táblázatot, annak azt javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a növényvédő kamarával vagy a falugazdásszal – mondta el érdeklődésünkre Vajkovics Balázs, a Vas Megyei Növényvédő Kamara alelnöke. Hozzátette, hogy a feltüntetett adatokat kizárólag a megyei szervezet ismeri meg, az anonimitást a hatóság felé garantáltan megőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!