gazdaság

2017.11.22. 10:00

Jól megy a vasi cégeknek

Egyre kevesebb cég szűnik meg, a legkevesebb Vas megyében. Az építőipari vállalkozások egyre kevésbé kockázatosak.

Vas Népe

Csökkent a Bisnode bedőlési index szórása a megyékben. Ha folytatódik a trend, hamarosan minden megyében kettő százalék alá mérséklődhet a bedőlések valószínűsége, hiszen a 2017 szeptember végéig tartó időszakban már csak Heves megyében volt magasabb a csőd és felszámolási eljárások során megszűnt cégek aránya ennél az értéknél. Vas megyében messze a legjobb a bedőlési index: mindössze 0,48 százalék. A harmadik negyedévet 1787 felszámolási eljárással, valamint 4725 kényszertörléssel vészelte át a magyar gazdaság. Az utóbbi három évben egyébként fokozatos csökkenést mértek az említett negatív mutatókban.

A legfrissebb adatok szerint a kényszertörlések száma már csak 33,6 százalékkal haladja meg 2013-as értéket, a felszámolásoké viszont a 2013 szeptember végéig mért adat felénél is kevesebb. A 2014-es csúcs óta tehát összesen 55,9 százalékkal csökkent a kényszertörlések száma, a felszámolásoké pedig 62,7 százalékkal esett vissza.

A három legkevésbé kockázatos iparág a bedőlés szempontjából: a humán-egészségügyi, szociális ellátás; az oktatás; valamint a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása. A három legkockázatosabb pedig az élelmiszer, ital, és dohánytermék gyártása; a gépjármű, motorkerékpár kereskedelme, javítása; valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás. Az építőiparra jellemző pozitív tendenciák a bedőlési arány alakulásában is megmutatkoztak, az egy éve még második legkockázatosabb szektornak számító építőipar jelenleg a hatodik helyen áll.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!