gazdaság

2017.12.29. 10:00

4 álláskereső kiesésével 4 falu lett nullás mutatójú Vas megyében

Szombathelyen 22 fővel, megyei szinten pedig 39 fővel nőtt a munkakeresők száma október végéről november végére. Jelenleg tíz vasi község van, ahol egy álláskereső sincs – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatsorából.

Bakos Ágnes

Megye

November végén 4 116 regisztrált álláskereső volt Vas megyében – ezt mutatja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat most közzétett adatsora. Ez a szám a 175 405 munkaképes Vas megyei lakoshoz mérve 2,35 százalékos – ekkora a relatív munkanélküliségi ráta a megyében. Gyakorlatilag stagnált az adat október vége óta: egy hónappal korábban 4 077 munkakereső volt, a ráta akkor 2,32 százaléknak felelt meg.

Tavaly november végén még kevéssel 4 ezer alatt volt a vasi álláskeresők száma, egészen pontosan 3 987. Viszont akkor mintegy 2 ezerrel több munkaképes korú lakosa volt a megyének, vagyis a 177 418 lakoshoz mérve 2,25 százalékos volt a megye relatív munkanélküliségi rátája.

Szombathely

A megyeszékhelyen ugyanaz a tendencia, mint a megyében. Vagyis havi és éves összevetésben is emelkedés figyelhető meg a munkanélküliség tekinetében. Október végén 1 168, november végén pedig 1 190 álláskereső volt a megyeszékhelyen. Idén 51 980 munkaképes korú szombathelyivel számol a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, tavaly 52 747 aktív korú lakosa volt a városnak. Akkor 1 154 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ami 2,19 százalékos relatív ráta. Az idei november végi számok 2,29 százalékos, az október végiek 2,25 százalékos relatív rátát mutatnak a szombathelyi munkanélküliséget nézve.

Városok

Sem létszámban, sem arányszámban nincsenek jelentős mértékű változások a vasi városok mutatóiban sem havi, sem pedig éves összevetésben. Van egy-két város, ahol emelkedés látszik a mutatóban mindkét összehasonlításban.

Répcelakon 24-ről 31-re emelkedett egy év alatt a munkanélküliek száma, miközben a város munkaképes korú lakossága 1900 fő alá csökkent. Őriszentpéteren 13-ról 20 főre nőtt a regisztrált álláskeresők száma, ott viszont nem volt jelentős elmozdulás a lakosok számában: 820 után 818 az aktív korú őriszentpéteriek száma. Körmenden a tavaly november végi 175 és az idén október végi 160 után most 189 a regisztrált álláskeresői létszám.

Nullás falvak

A 2,5 százalék alatti megyei rátában óriási szerepe van azoknak a településeknek, ahol egyetlen álláskereső sincs. Ezek között több község is „tartósan nullás”, például már októberben sem volt regisztrált munkanélküli Vasegerszegen, Szattán, Szalafőn, Nemesmedvesen, Lócson és Kerkáskápolnán.

Érdekes adat, hogy négy regisztrált álláskereső kikerült a rendszerből az elmúlt hónapban – ezzel pedig négy falu lett nullás mutatójú. Ilyen Pusztacsó, Nemesládony, Hegyhátsál és Halastó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!