KÖRKÉP

2017.12.22. 15:00

Ideje ügyfélkaput nyitni

Számos ügy elintézésére alkalmas az ügyfélkapu, de a rendszer értesítést küld az okmányok lejárati idejéről is.

Vas Népe

Az elkészített adóbevallási tervezet az ügyfélkapun keresztül gyorsan, kényelmesen megtekinthető. Illusztráció: pxhere.com

Akinek még nincs, érdemes ügyfélkaput nyitnia, mert a regisztráció csak pár percig tart, de annál több előnnyel jár. Ehhez személyazonosító igazolványra és aktív e-mail-címre van szükség. Ügyfélkapun sok egyéb mellett az adóügyek is egyszerűbben, kényelmesebben intézhetők – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Jövőre is a NAV állítja össze a vállalkozási tevékenységet nem végző magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a rendelkezésre álló munkáltatói, kifizetői adatok alapján. Az elkészített adóbevallási tervezet az Ügyfélkapu portálon keresztül gyorsan, kényelmesen megtekinthető. Emellett segítségével számtalan dolog intézhető az interneten keresztül, például: lekérdezhető az adófolyószámla, ellenőrizhető a biztosítási jogviszony, kiváltható a vállalkozói igazolvány, értesítést küld a hivatalos okmányok (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) lejárati idejéről, sőt még a forgalmi engedéllyel és egyéb, gépjárművel kapcsolatos ügyek is egyszerűbben intézhetők.

Az elkészített adóbevallási tervezet az ügyfélkapun keresztül gyorsan, kényelmesen megtekinthető. Illusztráció: pxhere.com

Regisztrálni személyesen az okmányirodákban, a kormányhivatalokban, a NAV ügyfélszolgálatain, valamint a külképviseleteken is lehet. A regisztrációt követően a megadott e-mail-címre a rendszer egy egyszer használható aktiválókódot küld, amely öt napig érvényes. Ha valaki már rendelkezik ügyfélkapuval, de nem tud belépni fiókjába, annak több oka is lehet. Ha az aktiválás öt napon belül nem történt meg, a jelszó lejárt, vagy az ügyfél elfelejtette a felhasználónevét, akkor személyesen kell felkeresni valamelyik regisztrációs pontot. Ha valaki csak a jelszavát felejtette el, akkor az Ügyfélkapu.hu honlapon újat igényelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!