Vas megye egyetlen haltermelője

2017.12.19. 15:40

Karácsony előtt három nappal indul az igazi roham a halért

Azért nem eszünk több halat, mert drága. Karácsony előtt három nappal azonban minden megváltozik.

Budai Dávid

Kiglics László pontyokat szállít, most naponta 6-7, jövő héttől már napi 10-15 mázsát, mint elmesélte, két hete indult a hajtás és december 23-áig tart majd. Most jött el a halak szezonja Fotó: Unger Tamás

Finoman szólva sem a legnépszerűbb étel a hal Magyarországon és különösen így van ez Vas megyében. Ennek prózai oka van, tudtuk meg Balassa Pétertől, Vas megye egyetlen haltermelőjétől.

Kiglics László pontyokat szállít, most naponta 6-7, jövő héttől már napi 10-15 mázsát, mint elmesélte, két hete indult a hajtás és december 23-áig tart majd. Most jött el a halak szezonja Fotó: Unger Tamás

- Ahhoz, hogy a hal elérje a piaci méretet, pontynál ez 1,5/2 kilogramm, három évre van szükség, míg egy sertésnél ehhez elég néhány hónap, egy csirkénél pedig négy-öt hét. A hal árába a hosszú évek alatt beépül az élőmunkaerő, és ezt nehezen tudják az emberek megfizetni. Karácsony előtt az élő ponty ára a hipermarketekben, már ahol kapható, 1000-1100 forint, de termelőnél akár 1500 forint is lehet kilónként. Egy kiló színhús nagyjából 2500 forintból jön ki, és ezért még fáradtságos és piszkos munkával meg is kell tisztítani a halat. Ehhez a háziasszonyok többsége nem ért, és a halpucolást nem is akarják vállalni, inkább vesznek egy kiló karajt, olcsóbb is és munka sincs vele – mutat rá az okokra a szakember.

Karácsony közeledtével persze más a helyzet, hiszen hagyományosan ilyenkor, sőt kis túlzással élve, csak ilyenkor fogyasztunk halat. Az eladott mennyiség nagy része karácsony előtt három nappal megy el. Szerencsére a hal furcsa módon ilyenkor a legolcsóbb, mivel ilyenkor halásszák. A magyarok tényleg nagyon kevés halat esznek, fejenként évente alig több mint öt kilót, míg Európában az átlag jóval húsz kilogramm fölött van, ráadásul Balassa Péter tapasztalata az, hogy a megyében az átlag alatti a halfogyasztás. Mint megtudtuk, leginkább a pontyot keresik, de újabban a drágább, minőségi halak, például a harcsa, is népszerű. Jobbára csak háromféle ételt készítenek a megyében: halászlét, rántott halat és rácpontyot. A halászlét mifelénk passzírozzák, de aki meg akarja úszni az órákig tartó főzést, használhat halászlésűrítményt is, amelyek ugyan elég jó minőségűek, de azért messze nem azt az élményt adják, mintha magunk készítettük volna. Balassa Péter szerint a fagyasztott halnak nem tudjuk megállapítani a minőségét, a nem fagyasztott hal esetében viszont a barnás elszíneződés mutatja, ha nem elég friss. A legjobb persze, ha élő halat vásárolunk, mert annak a frissességével nem lehet gond.

- Lesz elég magyar hal az év végi ünnepekre, sőt még bőven jut exportra is – ezt már Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője mondta néhány nappal ezelőtt. Hozzátette: a hal néhány százalékkal drágább, mint tavaly – a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt -, az áremelkedés mértéke azonban nem éri el a tíz százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!