Ingatlan piac

2017.12.21. 19:15

Kevés a lakás, magas az ár

Nagyon hasít az építőipar, de fuldoklik a munkaerőhiányban. Felmérések szerint a lakások drágák, átadásuk csúszik.

Budai Dávid

Az egyre kedvezőbb feltételekkel igényelhető személyi kölcsönök előnyeit a lakástulajdonosok is kihasználják Fotó: Szendi Péter

Az októberi adatok szerint az építőipari ágazat termelése 38,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a lakásépítések esetében 27,3 százalékos volt a növekedés. – A kedvező adatokat produkáló szektor helyzetén javíthat az is, hogy 20 milliárd forintos pályázati forrás nyílik meg az ágazat szereplői számára, ebből pedig technológiai fejlesztéseket és kapacitásbővítést hajthatnak végre. Ez a megoldás azt is jelenti, hogy új utakra lép a munkaerőhiánnyal sújtott szektor – fogalmazott Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Erre szüksége is van az ágazatnak, hiszen közeledik 2019 vége, amikor a jelek szerint újra 27 százalékos áfa terheli a lakásépítéseket. Az adatokból egyébként az is látszik, hogy a kereslet adott. Az építőipar rendelésállománya október végén 113,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az egyéb építményeknél 156,7 százalékkal, a lakásokat magukban foglaló épületeknél pedig 39,3 százalékkal volt magasabb az október végi rendelésállomány az egy évvel korábbinál.

Száz négyzetméteres lakás nálunk 2,2 millióval kerül többe, mint Győrben.

Abszolút értelemben az október volt az év legerősebb hónapja az építőiparnak Vas megyében, azonban az előző év azonos időszakához képest az ágazat teljesítménye alig 21 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban. A szeptemberi eredmények viszont csaknem 193 százalékponttal haladták meg a tavalyi év számait, ami hatalmas fellendülést jelent. Az építőipari termelés volumenindexe a megyében messze meghaladja az országos és a régiós átlagot is: míg Zala megyében ez az érték az év első kilenc hónapjában alig 133 százalék volt, Vas megyében csaknem 147 százalékot ért el, Győr-Moson-Sopron megyében pedig alig volt több mint 117 százalék. Ezek az adatok azonban csak a megyén belüli változásokat mutatják, hiszen míg Győr-Moson-Sopron megyében az épített lakások száma 1966 volt az első kilenc hónapban – ami 10 ezer lakosonként 43 lakást jelent -, addig Vas megyében csak 232 lakás épült, ami 10 ezer lakosra bontva mindössze 9,2 lakás. Igaz, ez a teljesítmény azért az országos átlagot (8,1) meghaladja. Ki tudja, talán éppen az hajtja fel nálunk az árakat, hogy nem épül az igényekhez képest elegendő lakás. Az Ingatlan.com decemberi adatai szerint míg Győrben 338 ezer forintot kérnek átlagosan egy új lakás négyzetméteréért, addig Szombathelyen 360 ezer forintot. Ez pedig azt jelenti, hogy egy száz négyzetméteres lakás nálunk 2 millió 200 ezer forinttal kerül többe, mint a kisalföldi megyeszékhelyen. Arra persze, hogy be is költözhessenek a vevők a lakásaikba, általában többet kell várni mint azt az elején bárki is gondolta volna. Az FHB friss elemzése rámutatott, a munkaerőhiány miatt az induláskor tervezett átadási határidők már a lakások több mint a felénél eltolódtak, mivel a fejlesztők nehezen találnak kivitelezőt. Több mint 73 ezer betöltetlen álláshely volt 2017 harmadik negyedévében az országban. A legtöbb ember a feldolgozóiparból hiányzik, több mint 20 ezer. Az építőiparban jelenleg 3377 állásra keresnek munkaerőt, ezzel az ágazat az üres helyek arányát tekintve az ötödik a sorban. Csakhogy az építkezéseken most szinte 190 százalékkal több a betöltetlen munkahely, mint két évvel korábban, márpedig ilyen mértékű helyzetromlásra sehol nem volt még példa, ráadásul az emberhiány folyamatosan nő a rengeteg megrendelés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!