A lélektani határ alatt

2017.12.07. 11:30

A kibertér gátlástalan csalói „csak” kisebb pénzösszegekkel játszanak!

Nemcsak óriási csalódás, ha nem érkezik meg egy árucikk, amit interneten rendeltünk egy webáruházból, és e-lőre ki is fizettük, de a bankkártyánk adatai is veszélybe kerülhetnek. Szombathelyi kárvallottakat kerestünk, milyen csalások fordulnak elő a számítógépes világban, a kiber-bűnözés áldozatai között kismamák is vannak.

MT

A csalók egy lélektani határt próbálnak megtalálni: viszonylag alacsony árakat határoznak meg, amennyit a vevők hajlandók könnyedén kifizetni Illusztráció: Nagy Jácint

 

A csalók egy lélektani határt próbálnak megtalálni: viszonylag alacsony árakat határoznak meg, amennyit a vevők hajlandók könnyedén kifizetni Illusztráció: Nagy Jácint

Az elővigyázatosság fontos szempontja, milyen cégtől, milyen oldalról választunk. Az MTI egy december 6-i közleménye a csaló webáruházakra hívja fel a figyelmet, amelyek abban különböznek a szabályosan működőktől, hogy feltűnően olcsón kínálják a termékeiket, továbbá nagyon egyszerű az oldaluk kinézete. A Quadron Kibervédelmi Kft. szakértőjét, Solymos Ákost idézik, aki az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában mondta el: a megtévesztő online felületek jellemzője az is, hogy utánvéttel nem lehet fizetni, csak kártyával. Ez magában hordozza azt a veszélyforrást, hogy így ellophatják a vásárlók adatait. A csalók egy lélektani határt próbálnak megtalálni: viszonylag alacsony árakat határoznak meg, amennyit a vevők hajlandók könnyedén kifizetni, kockáztatva, hogy az adásvétel esetleg nem valósul meg. Mindenkit bíztat arra, ha valakit megkárosítanak, jelezze a rendőrségnek és a bankjának is, mert ha bebizonyosodik a csalás, elképzelhető, hogy vissza lehet szerezni a pénzt.

Az online-vásárlások nem csak a fiatalok körében népszerűek, az internetezők csaknem fele napi rendszerességgel néz ki magának valami olyan árucikket a vonzó webes felületeken, amit „nagyon megéri megvenni”, a ruhaneműktől a technikai kellékekig nagyon széles a skála, a világ bármely pontjáról bármit rendelhetünk.

Egy szombathelyi lány meséli, az sem vette el a kedvét a webáruházaktól, hogy nem mindig kapta meg, aminek előre átutalta az árát. Soha nem érkezett meg egy előre kifizetett nyolcezer forintos sapka Amerikából, egy dizájnos, 1000 forintot érő telefontok Kínából, kamuoldalak voltak. Hogy miért nem jelentette be sehol, arra az a válasz, hogy „nem kell a cirkusz”, egyszerűen tudomásul vette, hogy pórul járt. Olyan esete is volt, hogy valami nem jött meg, és az oldal ügyfélszolgálatánál lehetett reklamálni: a vonal végén nem robot volt, hanem személy, aki elkérte az árucikk megrendelési számát, és ez alapján nyomon követte annak útját. Kiderült, hogy tényleg nem kapta meg a terméket, így visszatérítették neki az előre kifizetett árat. Az ál-weboldalaknak ilyen ügyfélszolgálata sincs, csak megadnak valamilyen fals számot. Az online-vásárlások többségében viszont jó tapasztalatot szerzett, mert általában megjönnek a megrendelt áruk, hibátlan ügymenet során. Ez, ahogy mondja, arányaiban nem rossz, megéri az online-biznisz, mert minden lényegesen olcsóbb, akár ennyi veszteség árán is. Hogy gondolt-e arra, hogy az előrefizetés veszélyezteti a bankkártyáját? Igen, gondolt, de nincsenek rajta milliók, hogy túl nagy kár érhetné, a megtakarításait egy külön gyűjtőszámlán tartja.

Szombathelyi kisgyerekes anyukától azt halljuk, hogy a webáruházakat a közösségi oldalon „ellenőrzi”, megnézi a kommenteket, az értékeléseket. Már volt olyan, hogy valamelyik oldalról azért nem rendelt, mert a kommentelők írták, hogy átverés, és nem jött meg arról a lapról az áru. Megesett, hogy novemberben rendelt játékokat, és hetek múlva még nem voltak sehol, már nagyon aggódott, hogy nem tudja ajándékként odaadni karácsonyra. Végül is megjött a csomag, de azóta onnan nem rendel, amiről a kommentelők azt írják, hogy túl sokat kell várni. A bankkártyája védelmére azt találta ki, hogy létesített egy külön kártyát, amit csak vásárlásra használ, és mindig annyi pénzt utal rá, amennyi kifizetnivalója egy adott megrendeléssel kapcsolatban lesz.

Információink szerint szombathelyi kismamák is váltak a kiber-bűnözés áldozataivá. Olyan jogosulatlan bankszámlaterhelésekről kaptak sms-eket, amelyhez nem járultak hozzá, a bank mégis valós tranzakcióként azonosította ezeket. Nem túl nagy pénzekről volt szó, 300-6000 forint közötti összegekről, a népszerű közösségi oldalhoz tartozó hirdetéseknek látszottak. A jelenség óvatosságra szólít fel: csalók halászhatnak banki információkat, ezért körültekintéssel kell kezelni a bankkártyás, online kifizetéseket, nehogy hackerek hozzáférjenek az adatainkhoz, és visszaéljenek azokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!