körkép

2017.12.20. 11:00

Több tonna hamis mézet találtak

Összesen több mint 11 tonna hamis és igazolatlan eredetű mézet találtak az elmúlt napokban a Nébih szakemberei. Évente fejenként egy kiló méz fogyasztása a cél.

Vas Népe

Egy méztermelőnél tartott vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzéskor a szakemberek 21 hordó, nagyjából 3600 kg igazolatlan eredetű, illetve cukorral hamisított mézet találtak. A Nébih elrendelte a jogsértő tételek forgalomból történő kivonását és megsemmisítését. Egy élelmiszer-vállalkozás pedig maga kérte az ellenőrzést, miután az alapanyagként megvásárolt mézet gyanúsnak találta. A több mint 7,6 tonnányi kifogásolt mézről végül kiderült, hogy magas az idegencukor-tartalma. A vállalkozó a mézet saját hatáskörben kivonta a forgalomból, a felelősök felkutatása érdekében pedig a Nébih szakemberei hatósági eljárást indítottak.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a magyar méz kiváló minőségű és zamatos, ugyanakkor ez a Kínából származó mézekre vagy annak keverékeire már nem minden esetben igaz.

A méztermelés az elmúlt tíz évben 15 és 30 ezer tonna között változott. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a legtöbb mézet – 30 ezer 700 tonnát – 2015-ben termelték Magyarországon. Érdekes módon akkor volt a legdrágább: kilójának piaci termelői átlagára 1944 forint volt.

Magyarországon nem divat a mézfogyasztás. Az évek óta folytatott kampánynak köszönhetően ugyan duplájára nőtt a kereslet – 2010-ben 30 dekagramm volt az átlagos éves fogyasztás – tavaly mégis mindössze 70 dekagramm mézet fogyasztottunk el fejenként egy év alatt.

A szaktárca azt szeretné elérni, hogy 2020-ra ez az szám évi egy kilogrammra emelkedjen. VN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!