gazdaság

2018.01.06. 11:30

40.000 cég szűnt meg

40 ezer cégtörlés mellett 27 ezer cégalapítással zárult 2017, ezzel már ötödik éve folyamatosan csökken a hazai vállalkozások száma. Vas megyében alacsony a fluktuáció.

Vas Népe

– Az évek óta tartó cégtörlési hullám csillapodóban van, de az egyensúlyi helyzet még távol van – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Csaknem 40 ezer cég szűnt meg tavaly, ami 14 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A cégtörlések mellett csaknem 27 ezer alapítást tett közzé a cégbíróság, amely meghaladja a 2016-os értéket, de csupán 0,3 százalékkal. Az alapításokat meghaladó cégtörlési számnak köszönhetően január 1-jén 533 ezer vállalkozás tevékenykedik Magyarországon. A rendben, cégbírósági eljárástól mentesen működők száma pedig mindössze 483 ezer.

A cégek számának csökkenése évek óta tartó konszolidációs folyamat eredménye, de még nem lehet letisztult struktúráról beszélni a szakértő szerint. Javultak az információs mutatók, de a cégek alapításkori várható élettartama átlagosan alacsony, az új alapításúak csaknem nyolcvan százaléka korábbi cégekhez köthető, és a cégek ellen indított végrehajtások száma is évek óta növekszik. A jogszabályi környezet 2017-ben is folyamatosan változott, és 2018-tól is számos új feladat lesz a vállalkozások ügymenetében. – A cégstruktúra legnagyobb problémái közé tartozik a jogi kiskapukkal történő visszaélések magas száma, a kintlévőségek behajtási nehézségei, illetve a felelősségre vonás bonyolultsága – mondja Pertics Richárd. 2018-tól több olyan jogszabály is érvénybe lép, amelyekkel ezeken igyekeznek segíteni a jogalkotók. Az Opten – cégfluktuációs index (amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2017-re vonatkozó értéke átlagosan 11-12 százalék körül mozgott. A vizsgált időszak alatt Zala, Veszprém és Vas megyében érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Komárom-Esztergom és Nógrád megye produkálta. Míg Vas megyében 2013 szeptemberének végén 9656 társas vállalkozás volt bejegyezve, tavaly ugyanekkor éppen ezerrel kevesebb. Ezzel együtt azonban az önálló vállalkozások száma folyamatosan nő. Míg 2013-ban még 39 ezer alatt volt a számuk, tavaly már megközelítette a 41 ezret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!