KÖRKÉP

2018.01.18. 10:00

Kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk

Kicsivel hűvösebb a lakás, és az elektromos eszközök teljes áramtalanítása már a pénztárcánkon is érződik. Kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk, anélkül, hogy bármiről le kellene mondanunk.

VN

A bekapcsolva hagyott készülékek többet fogyasztanak, mint azt elsőre gondolnánk. Sokba kerül az állandó készenlét Illusztráció: Pxhere.com

Fotó: fhnfgh

 

A bekapcsolva hagyott készülékek többet fogyasztanak, mint azt elsőre gondolnánk. Sokba kerül az állandó készenlét Illusztráció: Pxhere.com

Nem érdemes túlfűteni a lakást: ha a termosztátot egy fokkal alacsonyabbra állítjuk, az egy átlagos háztartás fűtésszámláját nagyjából hat százalékkal csökkenti. Ráadásul a túl meleg lakás nemcsak pazarló, hanem az egészségre is ártalmas. Ha valaki sok szórakoztatóelektronikai berendezést használ, érdemes teljesen áramtalanítania az eszközeit, amikor nem használja azokat. Ha például a tévét csak a táv-irányítóval kapcsoljuk ki, és nem a főkapcsolóval, akkor az készenléti üzemmódban is fogyaszt áramot, csak kevesebbet. Ugyanígy a konnektorban felejtett töltő is energiapazarló, ne hagyjuk hát bedugva. Ez a kis odafigyelés évente akár több ezer forintos megtakarítást is jelenthet a villanyszámlán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!