A legdrágább és a legolcsóbb

2018.01.13. 10:30

Luxus ház lovardával alig 1 milliárdért vagy apró ház 790 ezerért

Országszerte drágák az ingatlanok, és az eladók sem nagyon engednek az árból. De vajon hol van az ország és Vas megye tavaly eladásra kínált legdrágább és legolcsóbb ingatlanja?

Budai Dávid

56 ezerszeres a különbség legdrágább és legolcsóbb ingatlan között. A legdrágábbért a jelenlegi nettó átlagfizetéssel számolva több mint 800 évet kellene dolgozni Illusztráció: Pxhere.com

Mennyire pörgött tavaly az ingatlanpiac és melyek voltak az ország legdrágább ingatlanjai? Gondolta volna, hogy Vas megye két legolcsóbb és két legdrágább háza egy negyven kilométeres körön belül helyezkedik el a megye északkeleti felében?

Összeállításunkban a tavalyi év ingatlanos legjeit vettük sorra. Tavaly decemberben is élénk maradt az ingatlanpiac, mivel a korábbi évekhez képest csekélyebb volt az év végi visszaesés, az adásvételek száma 2017-ben a Duna House becslése szerint meghaladta a tavalyelőtti értéket. Az ingatlanközvetítő cég összefoglalójában csaknem 150 ezerre becsüli a tavalyi ingatlantranzakciók számát, míg 2016-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint alig több mint 147 ezer adásvétel volt.

A kereslet a korábbi évekhez képest kevésbé ingadozott: a mérsékeltebb szezonális visszaesés miatt az adásvételek száma decemberben hat százalékkal meghaladta az előző évit, az utolsó negyedévben pedig tízszázalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához képest. A saját értékesítések alapján a legmagasabb – használt téglalakásoknál 514 ezer forintos – négyzetméterárakat 2017 második felében is a fővárosban regisztrálták, a vidéki régiók közül Veszprém megye volt a legdrágább 367 ezer forinttal. Téglaépítésű lakást Békés megyében lehetett vásárolni a legkedvezőbb áron, négyzetméterenként 155 ezer forintért.

A panellakások négyzetméterárának területi megoszlása is hasonló volt: a főváros után Veszprém megye a második 347 ezer forinttal, Tolna és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont nem érte el a 150 ezer forintot.

Lakóingatlanok esetén az Ingatlannet.hu statisztikája szerint Vas megye területén az elmúlt öt évben az átlag-négyzetméterár 150 320 forintról 230 033 forintra nőtt, ami 79 713 forintos emelkedést jelent. 2017 novemberében a legmagasabb négyzetméterár 612 820, míg a legalacsonyabb 52 785, az átlagár pedig 233 900 forint volt.

A magas ingatlanárak mellett ráadásul az eladók sem engedtek túlságosan sokat az árból. Az alku mértéke a tavalyi második félévben a fővárosban sehol nem volt magasabb öt százaléknál, Vas és Veszprém megyében pedig mindössze négy százalékot lehetett az irányárból faragni. A legnagyobb – átlagosan nyolcszázalékos – alkura Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt lehetőség az ingatlanközvetítő szerint. Budapesten és országosan is 40-60 négyzetméter alapterületű lakásokat vásároltak a legtöbben, de a fővárosban az összes vevő csaknem egyharmada 40 millió forintnál többet fizetett, míg vidéken majdnem kétharmaduk 5 és 15 millió forint közötti összegért vett ingatlant – olvasható az elemzésben.

56 ezerszeres a különbség legdrágább és legolcsóbb ingatlan között. A legdrágábbért a jelenlegi nettó átlagfizetéssel számolva több mint 800 évet kellene dolgozni Illusztráció: Pxhere.com

Tavaly a legkeresettebb – 30 millió forintnál olcsóbb – lakásokon és házakon kívül voltak több milliárd forintért kínált ingatlanok, kastélyok és villák – derül ki az Ingatlan.com rendhagyó összeállításából, amely az év legdrágábban és legolcsóbban meghirdetett lakóingatlanait mutatja be. A két véglet között 56 ezerszeres a különbség, a legdrágább ingatlant tavaly ugyanis több mint 5 milliárd forintért hirdették meg, a legolcsóbbat pedig 100 ezer forintért. Összességében elmondható, hogy a legdrágább ingatlanokért – a jelenlegi nettó átlagfizetéssel számolva – több mint 800 évet kellene dolgozni, a legolcsóbbak egy 15-20 éves kocsi áránál is kevesebbe kerülnek. A legtöbbet egy budapesti, Andrássy úton lévő kastélyért kérte a tulajdonos, aki 5,6 milliárd forintért kínálta eladásra a 18 szobás, több mint 2 ezer négyzetméteres alapterületű ingatlant. A legolcsóbb ingatlanok 100-390 ezer forint közötti áron kerültek a piacra, ezek jellemzően kis alapterületű, felújítandó állapotú házak. Ezek közül is egy tápióbicskei ingatlan volt a legolcsóbb, a 2 ezer négyzetméteres telken lévő 30 négyzetméteres házért mindössze 100 ezer forintot kértek.

A portál adatai szerint Vas megyében tavaly a harmadik legdrágább ingatlan egy csaknem 800 négyzetméteres, tíz szobával rendelkező szombathelyi luxusház, amit 298 millióért kínáltak. Ez az ingatlan kakukktojás abban a tekintetben, hogy az összes többi drága és olcsó ingatlan egyaránt a megye ésszakkeleti részében található, nagyon közel egymáshoz. A második helyen egy 275 négyzetméteres, ötszobás sitkei családi ház áll 366,5 millióval, a legtöbbet egy sajtoskáli kastélyért kérték: 936,38 millió forintot. A 900 négyzetméteres alapterületű 17 szobás ingatlan egy 118 ezer négyzetméteres telken helyezkedik el, és amint az egyébként már nem aktív hirdetésből kiderül, a kastélyhoz számos melléképület tartozik, köztük egy ötállásos garázs, ötboxos lovarda, kerti pihenő, személyzeti szállás. A hatalmas parkhoz természetesen egy tó is tartozik a méhészet és a melegház mellett.

Az olcsó ingatlanok versenyében a dobogó legalsó fokát egy 50 négyzetméteres, 990 ezerért kínált, felújítandó ostffyasszonyfai családi ház foglalta el. Második lett egy 36 négyzetméteres, szintén felújítást igénylő celldömölki családi ház, amiért 800 ezer forintot kértek.

A legolcsóbb tavalyi ingatlan pedig a Ság hegyen található. Ott egy 12 négyzetméteres házat kínáltak eladásra egy 1382 négyzetméteres telken, mindössze 790 ezer forintért. Jól látszik, Vas megyében jóval kisebb a különbség, mint országosan, nálunk a sajtoskáli kastély árából legfeljebb ezer Ság hegyi telket vehetnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!