Gazdaság

2018.01.08. 14:44

Miért van szükség internet szolgáltatókra? (x)

Az internet szolgáltatók (angolul Internet Service Provider, ISP) elsődleges szerepe az, hogy hozzáférést biztosítson az ügyfeleinek a publikus internethez.

Az internet olyannyira meghatározó elemévé vált a mindennapjainknak, hogy legtöbbször fel sem merül bennünk, miért alakultak úgy a dolgok, ahogy.

Legjobb példa erre talán a WiFi kifejezés, ami, bár elsőre tévhitnek tűnhet, mégis igaz: nem jelent semmit. Amikor a WiFi alapját képező szabványt kitalálták, egy emberileg alig kimondható szám- és betűsor volt csupán. Egy marketinges cég alkotta meg a közismert nevet a HiFi szót alakítva át.

Az internet szolgáltatókkal hasonló a helyzet: szerződést kötünk velük, hogy lakossági internethez jussunk, előfizetünk valamelyik internet csomagjukra, és a bekötést követően már netezünk is. De az alapkérdést kevesen teszik fel: miért van szükség olyan internet szolgáltatókra, mint mondjuk az Invitel, ami a szolgáltatások széles kínálatát nyújtja?

Aki megosztja az internet hozzáférését, az még nem internet szolgáltató

Az internet szolgáltató ugyanis egy olyan üzleti vállalkozás (vagy esetenként nonprofit szervezet), amelynek gondoskodik az internethez való hozzáférés fizikai és adminisztratív kialakításáról.

Bár tágabban értelmezve mindenki ide tartozik, aki, például, nyílt WiFi hozzáférést biztosít (például éttermek vagy a vasút), vagy az ügyfelei számára zárt hozzáférést (hotelek, wellness központok), ám ez nem valódi internet szolgáltatás.

Az internet szolgáltatók nélkül aligha volna lakossági internet

Az internet szolgáltatók ugyanis sokkal többet tesznek: telepítik a fizikai kapcsolathoz szükséges eszközt, kiépítik (vagy bérelik) a száloptikás kábelt, vagy műholdas kapcsolatot, esetleg mobiltornyokat, allokálják az IP-címeket.

Sőt összeszedik más szolgáltatókkal az ügyfeleknek kiosztott sávszélességet, és átirányítják a forgalmat a gerinchálózatra, és ellátják az összes adminisztratív, javítási és fejlesztési munkát, ami ahhoz kell, hogy a lakossági internethez mindenki hozzáférhessen.

Az internet szolgáltatókra tehát szükség van. Az internet csomagok árai pedig úgy kerülnek kialakításra, hogy érdemben fedezzék mindazt a költséget, ami az internet szolgáltatásával jár. Márpedig egy százmilliós hálózat kiépítése és üzemeltetése hatalmas költséggel jár.

Az internet szolgáltatóknak hála, ezt a költséget a lakossági ügyfeleknek nem maguknak kell kigazdálkodniuk – mindössze hozzájárulunk a rendszer fenntartásához, hogy kedvünkre használhassuk az internetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!