statisztika

2018.01.18. 07:00

Mutatjuk, hol a legnagyobb a vásárlóerő Vas megyében

Több mint 2 millió forint a vásárlóerő Sében – ezt számolta ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. Az országos átlag 1,2 millió forint, országosan csak 189 olyan település van, ahol 1,6 millió forint feletti lett az eredmény. Közben 280 település a másik véglet: 800 ezer forint alatti a vásárlóerő, Vas megyében csak kettő ilyen van.

Bakos Ágnes

Sörös István polgármester Sé fő utcájában mutatta, hol vezet majd a kerékpárút Fotó: Szendi Péter

Sok-sok számadatból állt össze a vásárlóerő-statisztika, amely a 2016-os állapotot mutatja. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Központi Statisztikai Hivatal adatait használta hozzá a GKI Gazdaságkutató Zrt. Nettó keresetekből, nyugdíjakból, vállalkozói jövedelmekből és önkormányzati juttatásokból számoltak. Eszerint 2016-ban az egy főre jutó vásárlóerő 1,2 millió forint volt átlagosan Magyarország településein – de a falvak, városok, megyei jogú városok és még a fővárosi kerületek között is nagy eltérések voltak.

Sörös István polgármester Sé fő utcájában mutatta, hol vezet majd a kerékpárút Fotó: Szendi Péter

Vas megyén belül mintegy 1,5 millió forint a legnagyobb különbség, Sé és Nemesmedves a két szélsőség – részletezte kérésünkre a vasi adatokat Szták Richárd, a GKI Gazdaságkutató Zrt. munkatársa. Sében 2 millió forint, egészen pontosan 2 millió 4 ezer forint a település vásárlóereje egy lakosra számítva, Nemesmedvesen pedig ennek kevesebb mint a negyede, 493 ezer forint.

Sörös István, Sé polgármestere tőlünk hallott először erről az összehasonlításról.

- Gazdag település igen, ez annak is köszönhető, hogy sokan költöztek ki a faluba – mondta. A mintegy 1300 lakos hetven százaléka beköltözött séi, bár nem tartják úgy számon, mint máshol a „jöttmenteket”, szögezte le a polgármester.

A GKI számolt a vállalkozói jövedelmekkel – Sében erre valószínűleg nem lehet panasz, ez az egyik oka a kiemelkedő vásárlóerőnek.

Iparűzési adóról Sében 160 vállalkozó vallott, közöttük 61 egyéni vállalkozó. A polgármester számokat is sorolt: 2017-re 13 millió forint adóbevétellel számoltak, ehhez képest 21,5 millió forint lett. A séi vásárlóerő országos szinten is olyan magas, hogy csak az „egyéb” kategóriába tartozik, hiszen a legmagasabb jegyzett összeg a GKI táblázatában az 1,6 millió forint, a felett már nem sorolják külön a településeket. Kiemelkedőnek számít 189 település és 12 fővárosi kerület, ahol 1,6 millió forintnál is nagyobb volt az egy főre jutó vásárlóerő. Vas megyéből a top öt településről adott részletes tájékoztatást a GKI. Eszerint 1,7 és 1,8 millió forint közötti a vásárlóerő Kemestaródfán és Magyarnádalján. 1,8 millió forint Vaskeresztesen, 1,9 millió forint Dozmaton – és a legmagasabb Sében. A másik véglet, amellyel a GKI számolt, a 800 ezer forint: az országban 280 településen nem haladta meg ezt az összeget az egy főre jutó vásárlóerő. Vas megyében csupán kettő ilyen település van, Nemesmedvesen kívül Peresznye, 680 ezer forinttal.

Vas megyéből a teljes településsor nem áll rendelkezésre, de a GKI (vak)térképe alapján az Őrség és Szentgotthárd környéke a legki-egyensúlyozottabb: 1 millió és 1,2 millió forint körüli a vásárlóerő azokon a településeken. Szombathely és környéke a legerősebb, leggazdagabb a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!