Már majdnem 100.000 kérelem

2018.02.04. 18:50

Nincs ügyfélkapuja?- Március 19-éig kérheti az adóbevallás tervezetének postázását

A legtöbben SMS-ben kérték az adóbevallás tervezetét, amely akár az adózó közreműködése nélkül is érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik május 22-én.

VN

Aki szeretné elkészíteni szja-bevallását, a NAV honlapján, illetve ügyfélszolgálatain elérheti a 17SZJA nyomtatványt Illusztráció: pxhere.com

 

Aki szeretné elkészíteni szja-bevallását, a NAV honlapján, illetve ügyfélszolgálatain elérheti a 17SZJA nyomtatványt Illusztráció: pxhere.com

A személyijövedelemadó-bevallás tervezetének postázását január 8. óta kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) azok, akik nem regisztráltak az Ügyfélkapun.

Az elmúlt három hétben csaknem 90 ezren, azaz naponta mintegy 5 ezren éltek ezzel a lehetőséggel és küldtek SMS-t, levelet, nyomtatványt vagy űrlapot a NAV-nak vagy hívták a 1819-es Infóvonalat. A papíralapú tervezet postázását március 19-éig lehet kérni. Az igénylési lehetőségek közül eddig az SMS a legnépszerűbb, ugyanis mintegy 70 ezren kérték így az szja-bevallási tervezet postázását. Több mint 20 ezren a többi módszer közül választottak. A tervezet, akár az adózó közreműködése nélkül is – ha nincs szükség kiegészítésre, javításra – 2018. május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik. Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV március 15-étől az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, március 19-éig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERVK), továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon.

Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adó-azonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni.

Aki már most szeretné elkészíteni szja-bevallását, a NAV honlapján, illetve ügyfélszolgálatain elérheti a 17SZJA nyomtatványt. Az új webes kitöltőfelület január 8. óta elérhető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu/szja/szja), illetve a kormányzati portálról (www.magyarorszag.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!