MEGYEI KÖRKÉP

2018.02.19. 10:02

A magas árakkal a bérlőket is szűrik – Talán nem drágulnak tovább az albérletek

30-40 százalékkal nőttek az albérleti díjak a megyében az elmúlt időszakban. Sokan befektetésként tekintenek az ingatlanok kiadására.

Budai Dávid

Foto:

A legnagyobb apróhirdetési portálon több mint 150 Vas megyei kiadó ingatlan hirdetését találtuk, ezek túlnyomó többsége lakás, és nagy részük Szombathelyen van. Ez korábban is így volt, ám most a hirdetések felében 100 ezer forint fölött kínálnak kiadó lakásokat és házakat. – Jóval több most a kiadó lakás, mint az elmúlt években, mivel sokan kihasználják a jó hiteleket, és befektetési célból vesznek új ingatlant. Az ingatlanpiacon tapasztalható magas albérleti díjak miatt nem hagyják a pénzüket a bankban. Az elmúlt évekhez képest nagyjából 30-40 százalékkal magasabbak az albérleti díjak. Pár éve egy kétszobás lakást még 50-60 ezer forintért adtak ki havonta, most ugyanezért 90-110 ezer forintot is elkérnek, állapottól, felszereltségtől függően – tudtuk meg Mészáros Dóra ingatlanszakértőtől. Jó tudni azt is, hogy jellemzően a rezsi nincsen beépítve a kiadó lakás árába, azt a fogyasztás után kell megfizetni, kezdésként pedig általában kéthavi kaucióval kell számolni.

Az árak most megálltak

Így aki bérelt lakásba költözne, annak komolyan a zsebébe kell nyúlnia, több százezer forintos tartaléka kell, hogy legyen.

Mészáros Dóra úgy látja, az árak most megálltak, mert nagyon sok kiadó ingatlan került a piacra, de az újszerű, modern, fiatalos, alacsony rezsijű lakások most is nagyon keresettek, így akinek van ilyen, annak nem kell sokáig keresgélnie a bérlőt. A bérleti díjak emelkedésének oka, hogy sokan keresnek kiadó ingatlanokat. Mivel nagyon magasak a lakásárak, sokan – főleg a fiatalok – nem tudnak annyi önerőt összegyűjteni, hogy saját ingatlant vegyenek. Ugyanakkor az ország másik feléből ideáramló munkaerő is a keresleti oldalt erősíti. Az már más kérdés, hogy bár nagyon sok ingatlant keresnek munkásoknak, nekik sokszor nem szívesen adnak bérbe lakást. Egyrészt azért nem, mert ha megszűnik a munka, nem tudnak fizetni, másrészt jellemzően minden szobába ketten költöznének, ami azt jelenti, hogy egy háromszobás lakást öt-hat ember venne ki, ráadásul – sokszor nem ok nélkül – attól is tartanak, hogy a lakás állapota gyorsan leromlik – fogalmazott a szakértő.

Mészáros Dóra ingatlanszakértő egy nyolcvan négyzetméteres, négyszobás belvárosi lakást mutat Szombathelyen, amelyet a tulajdonosok 130 ezer forintért szeretnének kiadni Fotó: Nagy Jácint

Bebiztosítva magukat

Mi is találkoztunk olyan hirdetéssel, amelyben a tulajdonos munkaszerződéshez kötötte a lakás kiadását. A magas árakkal a hirdetők a bérlőket is szűrik, és ebben tud segíteni az ingatlanos is, akinek a segítségével hosszú távra adhatják ki az ingatlant a tulajdonosok, ami mindkét félnek kedvező.

Ma már divat bejelenteni a lakáskiadást, és a legtöbbször szerződés is készül, hiszen azzal bármikor felmondhatnak a nem fizető, vagy a feltételeket felrúgó bérlőknek.

A kiadó lakások után nyomozva mi természetesen a szélsőségeket kerestük. Találtunk olyan kiadó, száz négyzetméteres sárvári házat, amiért mindössze 80 ezret kértek havonta, de találtunk ugyanennyi pénzért egy 38 négyzetméteres, egyszobás kiadó lakást Kőszegen, igaz ott a fűtést egy érintőképernyős vezérlővel csavargathatjuk. A legdrágább hirdetések között egy teljesen új, 75 négyzetméteres lakást kínálnak kiadásra Szombathelyen, azért havi 220 ezer forintot kell a bérlőnek fizetni, amit úgy tűnik, eddig mindenki sokallt, mivel a lakást már három hónapja kínálja kiadásra tulajdonosa. Több olyan hirdetésre is bukkantunk, amelyben nyaralókat, családi házak lakrészeit, alagsori helyiségeket adnának ki. Ott a tulajdonosok jellemzően vendégmunkásokra számítanak, legalábbis a viszonylag olcsó árak és a szobákban található ágyak száma erre enged következtetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!