Mit vásárolnak a böjtölők?

2018.02.16. 07:00

Gazdag kínálat, szerény kereslet jellemzi most a szombathelyi piacot

Üdítő látványt nyújtanak, a tavasz hírét hozzák a kis cserepes tulipánok, jácintok, nárciszok a szombathelyi vásárcsarnokban.

Tóth Kata

Három héten keresztül mindennap isznak egy egészséges turmixot, ez Solymos Dávid és Kovács Anita elhatározása. A hozzávalókat a piacon szerezték be, hosszú listával mentek Fotó: Nagy Jácint

Gazdag a virágosok kínálata, és nem csak az övüké: a zöldséges- és gyümölcsösstandok mögött álló termelők is büszkék lehetnek az árujukra – igaz, alig van most magyar termék -, vásárlókból azonban határozottan kevés van a csütörtök reggeli piacon. – Aki jön, az is alig visz valamit, legfeljebb egy-egy paprikát, paradicsomot, krumplit, hagymát a főzéshez. Erre még nem volt példa – panaszolja Horváth Ferencné. Léber István a törzsvevője, ő cseresznyepaprikáért vagy hegyes erős paprikáért szinte mindennap beugrik hozzá.

Szerény a kereslet, pedig nagy a kínálat a piacon Fotó: Nagy Jácint

A földön tartják az árakat

Ezer forint a spanyol paradicsom kilója, a salátának való kiflikrumplit 300 forintért adja Horváth Ferencné. Olcsó a káposzta, a karalábé, a sárgarépa, a vöröshagyma, a cékla – 150-200 forint kilója mindegyiknek -, jóféle böjti ételek készülhetnek belőlük. A levesbe való burgonyát 160, a fehérrépát 700, a zöldség zöldjét 50, a zellert 500 forintért kínálja a termelő; a salátába való vöröskáposztáért 350 forintot kér. A 300 forintos idared almának sincs égbekiáltóan magas ára, mégsem viszik – panaszolja.

Hasonlóak Táncsics Gábor tapasztalatai, ő is értetlenül fogadja a vásárlók hiányát. Azt sem tartja kizártnak, hogy ma már kevesen főznek a családnak. – Aki a Valentin-napot ünnepelte, az már 14-én vett virágot, esetleg vacsora-hozzávalókat, azóta és előtte is nagyon kicsi volt a forgalom. Pedig nincs hideg a héten, be lehet jutni a piacra – mondja. Alig várja a márciust, akkor jönnek újra a magyar áruk, most Spanyolországban, Olaszországban termett zöldségeket árul, szinte semmi sem magyar a kínálatból.

Böjtölők a piacon

A Solymos család áll meg a standjánál – hosszú bevásárlólistájuk rácáfol a szerény keresletre panaszkodó mondataira. Solymos Dávid és Kovács Anita úgy határoztak, az idén belevágnak a böjtbe. Azzal az elhatározással érkeznek a piacra, hogy a turmixokhoz, amiket mostantól három héten keresztül mindennap fogyasztanak, beszerzik a hozzávalókat.

Három héten keresztül mindennap isznak egy egészséges turmixot, ez Solymos Dávid és Kovács Anita elhatározása. A hozzávalókat a piacon szerezték be, hosszú listával mentek Fotó: Nagy Jácint

- Megengedő módon csináljuk a böjtöt. de amíg bírjuk, lemondunk a húsról és a lisztes pékárukról. Kevesebb koffeint fogyasztunk, de halat azért eszünk majd. Az egészséges turmixokat reggel isszák – ananászt, avokádót, mangót, lime-ot, mentát, gránátalmát, grapefruitot, kelkáposztalevelet, céklát, almát, répát vettek tegnap a piacon. A kérdésre, hogy bioélelmiszereket is fogyasztanak-e, nemmel felelnek. Ami bio, az jóval drágább, és nem feltétlenül nagyobb a tápértéke, mint a hagyományos úton termelt árué – ez a véleményük. Morzsás karfiol volt a tegnapi ebédjük – egy régi receptkönyvben találták a leírását.

A húsosok nem panaszkodnak a piacon: jól fogynak a belsőségek, a vese, a velő, a szív, a tüdő, a máj és a kocsonyahúsok is – a böjtöt Horváth Ferenc szerint kevesen tartják.

- Itt hagytam a tojástartót, holnapra megtelik. Mindig egy helyen veszem a házi tojást – mondja a jókora karkosárral érkező nyugdíjas Székely Józsefné, aki napi vendég a piacon. A közelben lakik, reggelente mindent a megszokott árusoknál szerez be, mert jobban bízik bennük, mint a multikban. Szerdán tökfőzeléket ettek feltét nélkül, tegnapra bablevest és palacsintát kért az unokája, akinek rendszeresen főz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!